2 liceum. Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych. pilna pomoc !
dnomatematyczne: 2 liceum. Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych.
rozwiąż równanie:
a) 2x
4 + 5x
3 = 8x
2 + 5x
| | 3 | | 1 | |
b) x3 − |
| x2 − |
| x − 1 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | x3 + x2 | | 1 | | 1 | |
c) |
| = |
| x − |
| |
| | 15 | | 3 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
d) |
| x4 + |
| x3 − |
| x2 = x + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
e) 2x
4 − 5x
3 − 3x
2 = (3x − 9) (2x
2 + x)
bardzo prosze o szybką pomoc

:((:((:((:((
25 wrz 10:05
sushi_ gg6397228:
zapisz z czym masz problem −−> twierdzenia nie znasz czy nie umiesz podstawiac i potem dzielic
a) na jedna strone
wyciagnac x przed nawias i bedzie jeden pierwiastek
25 wrz 10:11
dnomatematyczne: | | 1 | |
mam problem ze znalezieniem liczby przez którą dzielić np: W ( |
| )  |
| | 2 | |
25 wrz 10:16
dnomatematyczne: oraz nie wiem jak rozpisać przykłas c
25 wrz 10:17
sushi_ gg6397228:
jezeli mamy np
W(x)=
2x
6+... −
5
q− dzielniki
5 = {+1,−1,+5,−5}
p− dzielniki
2 ={+1,−1,+2,−2}
| | q | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
a= |
| = { |
| , |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| } |
| | p | | 1 | | −1 | | 2 | | −2 | | 1 | | −1 | | 2 | | −2 | |
podstawiamy kolejno i sprawdzamy kiedy W(a)= 0
25 wrz 10:22
dnomatematyczne: | | 1 | | 1 | |
dziękuję .. ,a jak pozbyć się ułamka w prykładzie c ? i co jezeli p: |
| a q { |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
25 wrz 10:28
dnomatematyczne: | | 2 | |
i co jezeli w b jest p 1 i −1 i q również ? moge wtedy wziąć to − |
| ? |
| | 3 | |
25 wrz 10:33
sushi_ gg6397228:
c) pomnoz przez 15 obustronnie
25 wrz 10:56
sushi_ gg6397228:
b) pomnoz przez 2
25 wrz 10:56
sushi_ gg6397228:
zawsze sie bierze przy najwyzszej potedze te liczby
25 wrz 10:58
dnomatematyczne: wszystko wyszło.. wielkie dzieki
25 wrz 11:11