Liczba niewymierna
Syyyy: Wykaż , że liczba √16+8√3 − √16−8√3 jest liczba niewymierna
√16+8√3 = |?|
?.
Jak zapisac w postaci skroconego mnozenia?
(4+√3)2 nie wychodzi :Z
można zapisac (4+√3)2 −3?
wtedy
√16+8√3 = |(4+√3)2| −3
|(4+√3)| −3 − (4−√3)| −3 = 2√3 −6 < liczba niewymierna,
gdzie jest błąd?
25 wrz 10:01
sushi_ gg6397228:
√16+8√3 − √16−8√3 = k
podnies obustronnie do kwadratu (zastosuj dwa razy wzory skroconego mnozenia)
25 wrz 10:06
Basia:
błąd jest tutaj:
√a±b ≠
√a±
√b
16+8
√3 = (a+b
√3)
2 = a
2 + 2ab
√3+b
2
2ab = 8
a
2+b
2 = 16
b =
4a
a
4 + 64 = 16a
2
a
4 − 16a
2 +64 = 0
Δ=16
2 − 4*1*64 = 4*64(4−1) = 3*4*64
√Δ = 16
√3
i jak widać a i b będą niewymierne i mocno skomplikowane
proponuję inny sposób
x =
√16+8√3 −
√16−8√3 /()
2
x
2 = 16+
√3 − 2
√(16+8√3)(16−8√3) + 16 − 8
√3
x
2 = 32 − 2
√162 − 82*3
x
2 = 32 − 2*8*
√22 − 3
x
2 = 32 − 16
x
2 = 16
x = ±4
ponieważ
√16+8√3 >
√16−8√3 x nie może być ujemne ⇒
x=4∊W
25 wrz 10:19
Syyyy: więc
|16+8
√3| − |16−8{3}| = k
2
8
√3 + 8
√3 = k
2
Nie rozumiem troche
25 wrz 10:24
Syyyy: Dzieki Basia
25 wrz 10:25