geometria analityczna
Kasia: 1. Punkty (1,7), B (−5,1), C (7,−5) są wierzchołkami trojkata ABC. Oblicz odleglosc miedzy
srodkami okregu opisanego na tym trojkacie a srodkiem ciezkosci tego trojkata.
2. Dane sa punkty A(−3,−3), B (7,2).
a) podaj rownanie okregu ( w postaci zredukowanej), ktorego srednicą jest odcinek AB.
b) na prostej k: x+y −6=0 wyznacz punkt C, dla ktorego kąt ABC ma miarę 90 stopni.
c) dla wyznaczonego w punkcie b) punktu C oblicz pole trojkata ABC.
3. napisz rownanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej
k: 5x−y+3 =0 i przechodzacej przez punkty P (−1,2)
4. Oblicz odlegosc srodka S okregu o od prostej k oraz wyznacz punkty wspolne okregu z ta
prosta ( o ile istnieja, jesli:
o: x
2+y
2 + 6x−1 =0
k: 3x+4y−9=0
To są zadania, ktore mi zostaly i z ktorymi za nic nie moge sobie poradzic.. to są zadania
powtórkowe przed sprawdzianem i musze je umiec rozwiazywac.. Bylabym wdzieczna kazdemu kto
pomoze mi z tymi zadankami od A do Z, lacznie z wyjasnieniem zebym mogla to zrozumiec

z
góry DZIĘUKUJĘ ogromnie
25 wrz 00:31
Basia:
ad.1
S − środek okręgu opisanego na tr.ABC ⇔ |SA|=|SB|=|SC| ⇔ |SA|
2=|SB|
2=|SC|
2
S(x,y)
|SA|
2 = (1−x)
2+(7−y)
2
tak samo zapisz |SB| i |SC| i ułóż sobie układ równań
|SA|
2 = |SB|
2
|SA|
2 = |SC|
2
P− środek ciężkości
wyznaczasz współrzędne S i P i liczysz |SP|
25 wrz 00:43
Gustlik: ad 2. Dane sa punkty A(−3,−3), B (7,2).
a) podaj rownanie okregu ( w postaci zredukowanej), ktorego srednicą jest odcinek AB.
b) na prostej k: x+y −6=0 wyznacz punkt C, dla ktorego kąt ABC ma miarę 90 stopni.
c) dla wyznaczonego w punkcie b) punktu C oblicz pole trojkata ABC.
ad a):
− oblicz współrzędne środka S odcinka AB ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html, to będzie jednocześnie środek okręgu,
− oblicz promień okręgu − będzie to odległość |SA| albo |SB|,
− ułóż równanie kanoniczne okręgu z powyzszych danych (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 i rozpisz je do
postaci zerdukowanej x
2+y
2+Ax+By+C=0 − musisz podnieść nawiasy do kwadratu wzorami
skróconego mnożenia, przenieść wszystko na lewo i zredukować wyrazy podobne.
ad b)
− przekształć równanie prostej do postaci kierunkowej − z funkcji liniowej można odczytać
więcej informacji:
x+y −6=0 → y=−x+6
− punkt C musi mieć współrzędne C=(x, −x+6), bo leży na tej prostej,
− skorzystaj z iloczynu skalarnego wektorów CB
→ i CA
→:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html .
Oblicz współrzędne tych wektorow i ich iloczyn skalarny.
Warunek prostopadłości wektorów to iloczyn skalarny CB
→ * CA
→ =0. Z tak otrzymanego równania
oblicz x, wstaw do równania prostej i oblicz y.
ad c) Wskazówka: skorzystaj z wyznacznika wektorów i z niego oblicz pole trójkąta. Wzór masz
tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
25 wrz 01:35
Gustlik: ad 3. napisz rownanie ogolne prostej l prostopadlej do prostej
k: 5x−y+3 =0 i przechodzacej przez punkty P (−1,2)
− przekształć równanie prostej do postaci kierunkowej y=a
1x+b
1
| | 1 | |
− oblicz wspołczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do danej ze wzoru a2=− |
| , |
| | a1 | |
| | 1 | |
otrzymasz równanie tej prostej y=− |
| x+b2
|
| | a1 | |
− wstaw do tego równania współrzędne punktu P i oblicz b
2
− przekształć tak otrzymane równanie do postaci ogólnej.
25 wrz 01:39
Gustlik: ad 4. Oblicz odlegosc srodka S okregu o od prostej k oraz wyznacz punkty wspolne okregu z ta
prosta ( o ile istnieja, jesli:
o: x
2+y
2 + 6x−1 =0
k: 3x+4y−9=0
− oblicz wspołrzędne środka okręgu i promień ze wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 . "Brakujące" w równaniu
współczynniki przyjmij jako równe 0.
− mając obliczone współrzędne środka i promień zapisz równanie tego okręgu w postaci
kanonicznej (x−a)
2+(y−b)
2=r
2.
− rozwiąż układ równań okręgu − najlepiej kanonicznego z powyższego podpunktu z prostą − z
równania liniowego oblicz np. y, wstaw do równania okręgu − otrzymasz równanie kwadratowe z 1
niewiadomą, np. x. Gdy Δ>0 − będą 2 punkty wspólne (x
1, y
1), (x
2, y
2), gdy Δ=0 − 1 puknt
wspolny (x
0, y
0), gdy Δ<0 − brak punktów wspólnych. Oczywiście x
1, x
2, ew. x
0 − oblizcasz
ze wzorów na pierwiastki równania kwadratowego.
25 wrz 01:49
Gustlik: Małe sprostowanie do zad. 2:
W pkt. b) trzeba obliczyć wektory BA→ i BC→ oraz ich iloczyn skalarny i przyrównać do 0,
ponieważ B ma być wierzchołkiem kąta prostego, a nie C, źle przeczytałem treść. Jednak dalsze
postepowanie bez zmian.
25 wrz 02:03