Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny gdzie...
Truman:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny gdzie długość boku wynosi "a" a jedna z ścian pada
pod kątem prostym na płaszczyznę podstawy i również jest trójkątem równobocznym identycznym
jak podstawa. Znajdź pole powierzchni tego ostrosłupa.
Ja chciałem robić to tak(a może się mylę):
1. Wyliczam krawędź "c" z twierdzenia Pitagorasa:
| | a√3 | | a√3 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = c2 |
| | 2 | | 2 | |
2. Wyliczam ze wzoru Herona pole trójkąta bocznego:
P
trójkąta=
√p*(p−a)2*(p−c)
3. Pole boczne to będzie:
Czy to jest dobry sposób czy inaczej da się to zadanie zrobić? Może coś ważnego pominąłem lub
nie zauważyłem?
25 wrz 00:22
Basia:
bardzo dobrze
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inny sposób na podpunkt 2 istnieje, ale chyba niewiele prostszy
to jest trójkąt równoramienny: podstawa c, ramiona a,a
liczę z Pitagorasa wysokość i pole z klasycznego wzoru
25 wrz 00:27
Basia:
a i w (3) mały błąd
masz policzyć P
c
| | a2√3 | |
Pc = 2* |
| + 2*Ptr.c−a−a |
| | 4 | |
25 wrz 00:29
Truman: Tzn chodzi mi o pole powierzchni bocznej nie o całkowite dlatego tylko 1 trójkąt równoboczny
brałem pod uwagę. Co do podpunktu 2 to właśnie się zastanawiałem nad tym Basiu

To by było:
Dziękuję za wskazówkę i pomoc. Pozdrawiam!
25 wrz 00:38