1
Pomocy : W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym są dane: długośc boku podstawy- 6cm; wysokośc
h=10cm. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy w odległości 2/3h
od
wierzchołka ostrosłupa. Oblicz pole otrzymanego przekroju, oraz w jakiej odległości od
wierzchołka należy poprawic płaszczyznę aby to pole przekroju wynosiło 18cm2 ?
Dlaczego nikt nie odpisuje? Napiszcie chociaz ze czytaliscie to zadanko
8 mar 18:09
Basia: Czytaliśmy; rozwiązaliśmy; napiszemy jak zrobimy sobie herbatkę czyli za chwileczkę.
Cierpliwości
8 mar 23:05
Głogu: Czyli tak oznaczmy wysokosc płaszczyzny jako h1
a wiec
h1=2/3*h h -wysokosc ostrosłupa
h1=20/3
Trudno tutaj rozrysowac trójkąt ale tu jest potrzebne tw Talesa które w tym wyadku mówi
h1/x=h/a x- długosc boku płaszczyzny
x=(a*h1)/h
x=4
Druga czesc zadania
wiemy ze Pp=18
a wiec bok b mam dlugosc
b2=18 b-dlugosc boku przekroju
b=3√2
i znowu z tw Talesa
h2/b=h/a h2 wysokosc od wierzchołka
h2=(h*b)/a
h2=5√2
8 mar 23:08
Basia:
wystarczy zauważyć, że "górny" ostrosłup jest obrazem poczatkowego w jednokładności,
której środkiem jest wierzchołek ostrosłupa i sklala s = 2/3
przekrój jest kwadratem o boku x czyli
x = (2/3)a = 2a/3 = 2*6/3 = 4
Pprzekroju = x2 = 16
-------------------------------------------------------------------------------
Pprzekroju = 18 ⇒ x2 = 18 ⇒ x = √18 = √9*2 = 3√2
w tym wypadku skala jednokładności
s = 3√2 / 6 = √2/2
h1 = s*h = (√2/2}*10 = 5√2
8 mar 23:19
Basia: Głogu !
Z tw.Talesa jak najbardziej możemy skorzystać, ale w trójkącie wyznaczonym przez wysokość
h, krawędź boczną| i
połowę przekatnej podstawy.
Dalej będzie podobnie, tylko nieco więcej rachunków
d - przekatna podstawy
d = a
√2 = 6
√2
y - przekatna przekroju
h / (d/2) = (2h/3) (y/2)
h / d = 2h / 3y
10 / 6
√2 = 20 / 3y
30y = 120
√2
y = 4
√2
y = x
√2
x
√2 = 4
√2
x = 4 ⇒ P
przekroju = x
2 = 16
-------------------------------------
P
przekroju = 18
x
2 = 18
x = 3
√2
y = xp2} = 3*2 = 6
y/d = h
1/h
6/(6
√2 = h
1/10
1/
√2 = h
1 / 10
h
1 = 10 /
√2 = 10
√2/2 = 5
√2
zastosowałeś tzw. "skrót myślowy" a przy tej metodzie rozwiązania powinno być wszystko
dokładnie opisane
8 mar 23:29
Pomocy : Serdecznie Dziękuje

Pozdrawiam
9 mar 14:07