;/
KASIA:
Naprowadzicie mnie jak zrobić te zadania ?
Proszę!
1. Klepsydra ma kształt dwóch stożków o tworzącej długości 10cm i średnicy 12 cm. Jeden stożek
jest w 75% wypełniony piaskiem, a drugi jest pusty. Piotr stłukł klepsydrę i znajdujący się w
niej piasek przesypał do pojemnika w kształcie walca o średnicy 12 cm.
Do jakiej wysokości sięga piasek w pojemniku ?
2. Romb o boku długości 5 cm i kącie ostrym 30stopni obracano dookoła jednego z boków.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość powstałej bryły .
24 wrz 23:21
dero2005:
oblicz objętość jednego stożka r = 6 cm l = 10 cm pomnóż przez 0,75 wyjdzie ci objętość walca
| | V | |
podstaw do wzoru h = |
| gdzie r = 6 cm ,, V − wyliczone wcześniej
|
| | πr2 | |
wzór na objętość stożka
V =
13πr
2*h gdzie
h =
√l2 − r2 =
√100 − 36 =
√64 = 8 → wysokość stożka
24 wrz 23:28
KASIA: ok dzięki wyszło mi . ; )
a jak drugie ?
24 wrz 23:34
dero2005:

liczysz r = h = a*sin30
o = 5*
12
objętość bryły będzie objętośćią walca o promieniu r i wysokości 5 cm
powierzchnia bryły będzie powierzchnia boczna walca + 2*powierzchnia boczna stożka
o promieniu r i tworzącej 5 cm
24 wrz 23:39
Eta:

2/ bryła składa się z walca z nałożonym i wydrążonym stożkiem o tej samej objętości
| | 1 | |
zatem W bryły= V walca o wymiarach r= |
| a i H= a |
| | 2 | |
V= πr
2*H=.....
24 wrz 23:42
KASIA: ok.
tylko że ja nie widzę jakoś tu stożka ani walca ; /
24 wrz 23:47
KASIA: ok wyszło mi.
Bardzo dziękuje Wam za pomoc : )
24 wrz 23:55
kosa: Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o kącie środkowym α i promieniu 80 mm . oblicz
pole całkowite stożka jeśli:
a) α=45℃
b) α=60℃
22 paź 08:58
aniabb: | | α | |
pole boczne |
| *πR2 to R=80mm |
| | 360 | |
aby pole podstawy potrzeba r stożka ( z obwodów)
22 paź 09:16