.
Asia: Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez punkty A
i B, jeśli:
k : y = −2x−2 A(5,10), B(3,12)
z góry dziękuję za pomoc
24 wrz 22:53
Basia:
wskazówka:
musisz znaleźć na prostej k punkt P(x; −2x−2) taki, że
|AP| = |BP| ⇔ |AP|2 = |BP|2
to będzie środek okręgu; r = |AP|
24 wrz 22:56
sushi_ gg6397228:
niech S(x, −2x−2) srodek okregu
robisz dlugosci odcinkow |AS|2=|BS|2
24 wrz 22:56
Asia: wybaczcie, ale ja dalej nie łapie.. możecie jakoś w latwiejszy sposob to wytlumaczyc?
24 wrz 23:06
sushi_ gg6397228:
nie ma łatwiejszego−−> szukasz w tablicach wzor na długosc odcinka ; masz podane wspolrzedne,
wiec do dziela
24 wrz 23:11
Asia: ale moze chcialabym zrozumiec skad zalozenie jak S bedzie wygladac, skad akurat tutaj
podstawione −2x −2 i skad mam wiedziec akurat ktore odcinki mam wyliczyc?
24 wrz 23:16
sushi_ gg6397228:
jezeli srodek lezy na prostej k, to masz podany przepis na współrzędna y
24 wrz 23:17
sushi_ gg6397228:
zapisujesz wzor na oba==== dostaniesz rownanie i przy dobrych wiatrach, bedzie to liniowe
24 wrz 23:18