stereometria
Paula: Z sześcianów o krawędzi 2 zbudowano prostopadłościan o krawędziach 6,8 i 12.sześcianów tych
użyto :
a)144
b)72
c)60
d)26
proszę o rozwiązanie zadania i wyjaśnienie.dziekuję bardzo
24 wrz 22:40
VEVO: V dużego szcześciana = 576
V małego = 8
24 wrz 22:43
Basia:
ile kwadratów o boku 2 musisz użyć żeby ułożyć prostokąt 6x8 ?
jeżeli nie wiesz narysuj to sobie
a potem pomyśl ile takich warstw o "grubości" 2 musisz ułożyć jedną na drugiej, żeby uzyskać
wysokość 12
pomnóż jedno przez drugie i koniec
24 wrz 22:44
Paula: obliczyłam i wyszło 72 ale jak to przedstawić w zadaniu?
24 wrz 23:01
Basia:
6= 2*3
8= 2*4
12 = 2*6
potrzebna liczba = 3*4*6 = 72
albo tak jak proponuje VEVO
24 wrz 23:04
Paula: dzieki
24 wrz 23:14