Optyka
Ania: Pomoże Ktoś z fizyki?
Współczynnik załamania wody w basenie wynosi 1,33. Jaki głęboki jest w rzeczywistości basen,
jeżeli osoba stojąca na brzegu szacuje jego głębokość na 150 cm?
24 wrz 22:23
KASIA:
sinα*n=sinβ*nw
n=1
nw=1,33
sinα=1
sinβ=1/1,33=0,75
β=49
H=cos49*150cm=0,656*150=98,4 cm
czyli w przybliżeniu 1m
25 wrz 00:00
Ania: hmmm w podręczniku jest inna odpowiedź h=199,5 cm
25 wrz 19:22
Trivial: czy tylko mi się wydaje że to zadanie jest bez sensu? Nie wiemy pod jakim kątem patrzy na ten
basen i w ogóle...
25 wrz 19:28
Ania: KASIA założyła, że pod kątem 90 stopni ⇒sin 90=1
a w treści zadania nie ma nic powiedziane:(
25 wrz 19:38