oblicz pole
Elena:

pilnie potrzebuję na poniedziałek

!
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości długości h ściany boczne są nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α . Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego kręgosłupa .
24 wrz 21:42
ICSP: hi hi hi
znów kręgosłup
24 wrz 21:43
24 wrz 21:45
Elena: ostrosłup
24 wrz 21:46
ICSP: Zostawimy
Godziowi
24 wrz 21:50
Elena: za dużo tej matmy na dziś poddaję się

oczywiście chodzi o objętość i pole powierzchni
całkowitej ostrosłupa
24 wrz 21:54
ICSP: Godziu jesteś?
25 wrz 00:40
Truman: Ja bym to tak zrobił:
1. Liczę wysokość "H" ostrosłupa:
H = sinα*h
2. Liczę krawędź "a" podstawy:
a
√3 = 6h*cosα
a = 2
√3h*cosα
3. Wyliczam objętość:
| | 1 | | (2√3h*cosα)2*√3 | |
V = |
| * |
| *sinα*h |
| | 3 | | 4 | |
| | 12h2*cos2α*√3*sinα*h | |
V = |
| |
| | 12 | |
V =
√3*h
3*cos
2α*sinα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz pole powierzchni całkowitej:
| | 1 | | (2√3h*cosα)2*√3 | |
Pc = 3* |
| *(2√3h*cosα)*h+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
P
c = 3
√3*h
2*cosα+3
√3*h
2*cos
2α
P
c = 3
√3*h
2*cosα*(1+cosα)
Nie jestem pewien czy to dobrze obliczyłem. Są ode mnie lepsi fachowcy i niech oni sprawdzą czy
to co napisałem się nadaje

Pozdrawiam!
25 wrz 01:44
Elena: a która to jest zależność funkcji trygonometrycznej ?
czy tutaj korzystamy z tg α ?
25 wrz 18:45