funkcje
zadanie: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych rownanie 3x2−mx+1=0 ma dwa pierwiastki
ktore sa sinusem i cosinusem tego samego kata ostrego
wyszlo mi ze m=√15 v m=−√15 w odp. jest tylko to 1 mimo ze obydwa naleza do ≥0 ktos wie
dlaczego?
24 wrz 20:43
ZKS:
Może dla tego że są sinusem i cosinusem tego samego kąta ostrego.
24 wrz 20:54
marektg: Δ>0
(−m)
2−4*3*1>0
m
2−12>0
(m−2
√3)(m+2
√3)>0
m∊(−
∞,−2
√3)∪(2
√3,+
∞)
x
1=sinα
x
2=cosα
sin
2α+cos
2α=1
x
12+x
22=1
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=1
m
2−15=0
(m−
√15)(m+
√15)=0
m=
√15 ∨ m=−
√15
Uważam, że Twój wynik jest prawidłowy.
24 wrz 21:01
krystek: a uwzględniłaę warunek ,że jeżeli są tego samego kąta to sin2α + cos2α=1? i z wzorów viety
dalej
24 wrz 21:02
ZKS:
Ja niestety uważam że −√15 jest nie dobrym rozwiązaniem bo wtedy nie jest to kąt ostry a w
kącie ostrym sinx i cosx są > 0.
24 wrz 21:05
ZKS:
Dla m =
√15
3x
2 −
√15x + 1 = 0
Δ = 3
√Δ =
√3
| | √15 − √3 | | √15 + √3 | |
x1 = |
| x2 = |
| . |
| | 6 | | 6 | |
Dla m = −
√15
3x
2 +
√15x + 1 = 0
Δ = 3
√Δ =
√3
| | −√15 − √3 | | −√15 + √3 | |
x1 = |
| x2 = |
| więc x1 i x2 < 0. |
| | 6 | | 6 | |
24 wrz 21:10
krystek: | | 1 | |
Widzę błąd w obl ( |
| )2 winno być Sprawdźcie! |
| | 3 | |
24 wrz 21:11
ZKS:
Według mnie takie warunki trzeba dać do zadania:
Δ ≥ 0
x12 + x22 = 1
x1x2 > 0
x1 + x2 > 0.
24 wrz 21:16
Bogdan:
Zgadzam się z ZKS, zwracam szczególną uwagę na założenie: Δ ≥ 0 (nie można tu
przyjąć Δ > 0)
25 wrz 06:43