wielomiany
Ya: Witam wszystkich

Potrzebuję wskazówki,co robię źle

Oblicz wartość wyrażenia
| | √2 | |
2(x−y)(x+y)−3(x+2y)2+(x−y)2 gdy x=√2 y= |
| |
| | 2 | |
Po zastosowaniu wzorów skr. mnożenia i wyliczeniu wychodzi mi
−7y−14xy ,jak podstawiam x,y wychodzi mi zupełnie inny wynik niż w odpowiedziach
| | 1 | |
ma być −20 |
| , nie wiem gdzie popełniam bład. Proszę o pomoc |
| | 2 | |
24 wrz 20:22
Eta:
...........= −13 y2 −14xy
zatem poszukaj błędu w swoich obliczeniach
24 wrz 20:29
Ya: I drugie podobne zadanie:
(√2−1)(√2+1) − (√2x−1)2 + (x−√2)2 gdy x= −√3
24 wrz 20:29
Eta:
2(x2−y2)−3(x2+4xy+4y2) +x2−2xy+y2=2x2−2y2−3x2−12xy −12y2+x2 −2xy+y2=.....
24 wrz 20:32
Eta:
(a−b)(a+b)= a2−b2 to (√2−1)*(√2+1)= 2−1=1
1 −(2x2−2√2 x +1) +x2 −2√2 x +2= 1 −2x2+2√2 x −1 +x2 −2√2 x+2=.... ...........
24 wrz 20:37
dero2005:
2(x−y)(x+y)−3(x+2y)
2+(x−y)
2 = 2(x
2−y
2)−3(x
2+4xy+4y
2)+x
2−2xy+y
2=
= 2x
2 − 2y
2 − 3x
2 − 12xy − 12y
2 + x
2 − 2xy + y
2 =
| | √2 | | √2 | |
= −13y2 − 14xy = −13( |
| )2 − 14*√2* |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 13 | | 28 | | 41 | |
= − 13* |
| − 14 = − |
| − |
| = − |
| = −2012 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
24 wrz 20:38
Ya: Znalazłam

Wychodzi tak:
| | √2 | | √2 | |
−13* ( |
| )2 − 14*√2 * |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 26 | |
= − |
| − 28 co daje inny wynik,a więc gdzie robię błąd przy obliczeniach? |
| | 4 | |
24 wrz 20:38
Trivial:
Dodaj i wynik się zgodzi.
24 wrz 20:41
Ya: Dlczego w pierwszym jest wynik 14 ?
24 wrz 20:44
24 wrz 20:45
Ya: Już wiem, przepraszam bardzo


!
24 wrz 20:46