Pole powierzchni stożka jest 3 razy wieksze od...
Truman: Witam czy dobrze rozwiązałem to zadanie:
Pole powierzchni stożka jest 3 razy większe od pola jego podstawy. Oblicz kąt nachylenia
tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
P
pb = 3*P
p
2 * π * r * l = 3 * π * r
2
2 * l = 3 * r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 wrz 20:21
Trivial:
"Pole powierzchni stożka jest 3 razy większe od pola jego podstawy. Oblicz kąt nachylenia
tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy."
Pole powierzchni bocznej? Czy pole całkowite?
24 wrz 20:24
Truman: Powierzchni bocznej. Sry ale nie dopsiałem
24 wrz 20:26
Trivial:

P
boczne = 3P
podstawy
πRL = 3πR
2
L = 3R.
| | R | | R | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = |
| . |
| | L | | 3R | | 3 | |
24 wrz 20:30
Truman: Hahaha! Co ja zrobiłęm! 2x pole podstawy tak jak wlec xD. W sumei robie rózne zadania i pewnie
my się pomyliło
24 wrz 20:34
Trivial: Zadanko proste jak widać. 4 linijki.
24 wrz 20:37