matematykaszkolna.pl
.. LNS: MIchał jedzie do pracy samochodem 20 minut, a Anna rowerem 30 minut tą samą trasą. Po jakim czasie Michał dogoni Anne jesli wyjechał z domu 5 minut po niej. Zna ktoś jakąś krótką metodę na zrobienie tego?
24 wrz 19:58
Trivial: Dane: tM = 20 min tA = 30 min Δt = 5 min Szukane: t. Najpierw zauważasz: s = vMtM = vAtA A zatem:
vM tA 

=

( * )
vA tM 
Zapisujesz równania: s = vMt // Michał − mniej czasu od Anny s = vA(t+Δt) // Anna − Δt czasu więcej niż Michał Łączysz: vMt = vA(t+Δt) vMt − vAt = vAΔt t(vM − vA) = vAΔt
 vAΔt Δt Δt 
t =

=

=*

← podstawić dane.
 vM−vA 
vM 

−1
vA 

tA 

−1
tM 

24 wrz 20:11
LNS: dziękuje dawno z fizyką nie miałem do czynienia tylko robię sobie zbiory z matmy i zapodali jedno takie zadanie emotka Pozdrawiam.
24 wrz 20:15
Trivial: Czyli jaka odpowiedź?
24 wrz 20:19
LNS: 10 min wychodzi ,rozkminiałem po co dałeś tą gwiazdkę, już rozumiem po części . to dlatego że
 Vm 
nie mamy danej prędkości i z tego warunku możemy zastąpić ten ułamek

Va 
 ta 
równoważnym a te dane odnośnie czasu mamy,

. Zadanie nie wymaga dużej wiedzy ale
 tm 
myślenia już sporo Na ten warunek równoważny bym nie wpadł. On zachodzi z proporcji o ile się nie mylę . dzięki jeszcze raz całkiem pouczające emotka
24 wrz 20:48
Trivial: Jest jedno niedociągnięcie, mianowicie to s na początku nie jest tym samym s, które pojawia się kilka linijek niżej − zapomniałem dodać. emotka
24 wrz 20:52
LNS: a i jeszcze jedno nie zauważyłem wcześniej, skąd Ci się w ostatnim skróciło równaniu poskracało Va w liczniku ? i skąd 1 w mianowniku ? emotka
24 wrz 20:53
Trivial: Podzieliłem licznik i mianownik przez vA.
24 wrz 20:54
LNS: fajne to forum, już załapałem całość emotka
24 wrz 20:57
Eta: Można tak:
 5 1 
Ania w ciągu 5 min przejedzie:

=

drogi
 30 6 
 1 1 
Michał w ciągu 10 minut przejedzie :

drogi= 3*

drogi
 2 6 
zatem: gdy Michał będzie jechać 10 min. to Ania przez 15 min.. odp: spotkają się po 10 minutach od chwili wyjazdu Michała emotka
24 wrz 22:09
Trivial: Eta, to jest metoda zgadywania tak? emotka
24 wrz 22:18
Eta: A niby czemu zgadywania? ....
24 wrz 22:21
Eta: Proste jak ......... rozumowanie emotka
24 wrz 22:22
Trivial: Dlaczego akurat Michał w ciągu 10 min a nie np. 12 min? emotka
24 wrz 22:23
Eta: zad. proste "jak budowa cepa" .... tak mawia Gustlik
24 wrz 22:29
Trivial: Już wiem. emotka Mimo wszystko wolę rozwiązać algebraicznie. emotka