..
LNS: MIchał jedzie do pracy samochodem 20 minut, a Anna rowerem 30 minut tą samą trasą.
Po jakim czasie Michał dogoni Anne jesli wyjechał z domu 5 minut po niej.
Zna ktoś jakąś krótką metodę na zrobienie tego?
24 wrz 19:58
Trivial:
Dane:
t
M = 20 min
t
A = 30 min
Δt = 5 min
Szukane: t.
Najpierw zauważasz:
s = v
Mt
M = v
At
A
A zatem:
Zapisujesz równania:
s = v
Mt // Michał − mniej czasu od Anny
s = v
A(t+Δt) // Anna − Δt czasu więcej niż Michał
Łączysz:
v
Mt = v
A(t+Δt)
v
Mt − v
At = v
AΔt
t(v
M − v
A) = v
AΔt
| | vAΔt | | Δt | | Δt | |
t = |
| = |
| =* |
| ← podstawić dane. |
| | vM−vA | | | | | |
24 wrz 20:11
LNS: dziękuje dawno z fizyką nie miałem do czynienia tylko robię sobie zbiory z matmy i zapodali
jedno takie zadanie

Pozdrawiam.
24 wrz 20:15
Trivial: Czyli jaka odpowiedź?
24 wrz 20:19
LNS: 10 min wychodzi ,rozkminiałem po co dałeś tą gwiazdkę, już rozumiem po części . to dlatego że
| | Vm | |
nie mamy danej prędkości i z tego warunku możemy zastąpić ten ułamek |
| |
| | Va | |
| | ta | |
równoważnym a te dane odnośnie czasu mamy, |
| . Zadanie nie wymaga dużej wiedzy ale |
| | tm | |
myślenia już sporo

Na ten warunek równoważny bym nie wpadł. On zachodzi z proporcji o ile
się nie mylę . dzięki jeszcze raz całkiem pouczające
24 wrz 20:48
Trivial:
Jest jedno niedociągnięcie, mianowicie to
s na początku nie jest tym samym
s, które
pojawia się kilka linijek niżej − zapomniałem dodać.
24 wrz 20:52
LNS: a i jeszcze jedno nie zauważyłem wcześniej, skąd Ci się w ostatnim skróciło równaniu poskracało
V
a w liczniku ? i skąd 1 w mianowniku ?
24 wrz 20:53
Trivial: Podzieliłem licznik i mianownik przez vA.
24 wrz 20:54
LNS: fajne to forum, już załapałem całość
24 wrz 20:57
Eta:
Można tak:
| | 5 | | 1 | |
Ania w ciągu 5 min przejedzie: |
| = |
| drogi |
| | 30 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
Michał w ciągu 10 minut przejedzie : |
| drogi= 3* |
| drogi |
| | 2 | | 6 | |
zatem: gdy Michał będzie jechać 10 min. to Ania przez 15 min..
odp: spotkają się po 10 minutach od chwili wyjazdu Michała
24 wrz 22:09
Trivial: Eta, to jest metoda zgadywania tak?
24 wrz 22:18
Eta:
A niby czemu zgadywania? ....
24 wrz 22:21
Eta:
Proste jak ......... rozumowanie
24 wrz 22:22
Trivial: Dlaczego akurat Michał w ciągu 10 min a nie np. 12 min?
24 wrz 22:23
Eta:
zad. proste "jak budowa cepa"

.... tak mawia
Gustlik
24 wrz 22:29
Trivial:
Już wiem.

Mimo wszystko wolę rozwiązać algebraicznie.
24 wrz 22:32