Rozwiaż nierówność
AroSteel: Chodzi mi głównie o wykres na osi jak narysować:
(x2−4)/(x2−1)≤0
24 wrz 19:38
ICSP: Metoda Tabelki
24 wrz 19:39
Trivial:
(x
2−4)(x
2−1) ≤ 0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1) ≤ 0
Teraz sobie rysuj.
24 wrz 19:41
AroSteel: tzn? Mimo wszystko chętnie zobaczyłbym rysunek na osi
24 wrz 19:41
AroSteel: Trivial R\rozwiązać potrafię, chodzi mi o rysunek na osi.
24 wrz 19:42
ICSP: użyj wolframa
24 wrz 19:43
Trivial: Ale skoro polecenie jest rozwiąż to po co sobie zaprzątać tym głowę...
24 wrz 19:43
AroSteel: Polecenie rozwiązane ale odp. nie została dana, a żeby dać odp. trzeba narysować rysunek na osi
i z niej bierzesz odp.
24 wrz 19:44
ICSP: nie trzeba rysować. Można podać odpowiedź bez rysunku. Chyba za to właśnie mi na maturze pkt
ucięli
24 wrz 19:45
Trivial:
Ale chyba (x−2)(x+2)(x−1)(x+1) umiesz narysować.
24 wrz 19:46
AroSteel: Jakbym umiał to bym nie pytał

Dziedzina w tym przykładzie to D: R\{−1,1} ale x=−1 i x=1 i nie wiem jak to się rysuje skoro
−1, i 1 nie wchodzą do dziedziny.
24 wrz 19:49
Trivial:
Rysujesz nie patrząc na dziedzinę, a potem wyrzucasz pojedyncze punkty.
24 wrz 19:52
Vizer:
24 wrz 19:53
AroSteel: Ok. Vizer pomyliłeś −1 z −2, ale mniejsza z tym teraz mi powiedz dlaczego w poprzedniom moim
przykładzie w którym D: R\{0} i x=0 na rysunku odbiłeś sie od tego zera a teraz gdy D:
R\{−1,1} i x=−1 v x=1 to nie odbijasz się od −1 i 1 tylko ta kreska przez nie przechodzi?
24 wrz 20:00
Vizer: Odbijasz kiedy masz pierwiastek podwójny.
24 wrz 20:10
Trivial: Odbijasz kiedy pierwiastek jest parzystokrotny. Bardzo ładne słowo.
24 wrz 20:15
AroSteel: No, dzięki wielkie Panowie teraz już wiem o co chodzi
24 wrz 22:33