geometria analityczna
kropka: Wiem ja zrobić zadanie ale rachunki mi nie wychodzą
Może napisze treść: Dane są punkty A=(−2;−3) i B=(4;1) oraz prosta k o równaniu 5x−2y+9=0
Na prostej k znajdź taki punkt C równo oddalony od punktów A i B
A=(−2;−3)
B=(4;1)
C − leży na prostej 5x−2y+9=0
więc ma takie współrzędne (x; 52x+92
i teraz muszę przyrównać IACI=IBCI
i potem w tych obliczeniach mi nie wychodzi
24 wrz 19:32
Eta:
C( −1,2)
24 wrz 20:11
Eta:
|AC|2= |BC|2 C(x ; 2,5x+4,5)
(x+2)2+(2,5x+7,5)2= (x−4)2+(2,5x+3,5)2
po wykonaniu działań i redukcji
32x= −32 i y= 2,5x+4,5
24 wrz 20:14
Eta:
2 sposób:
punkt C musi należeć do symetralnej odcinka AB
S −−− środek odcinka AB S( 1, −1)
| | 1 | | 3 | |
to symetralna pr. AB : y= − |
| ( x−xS)+yS => y= − |
| ( x−1) −1 |
| | aAB | | 2 | |
to: sym. pr. AB: 3x+2y−1=0 i k: 5x−2y+9=0
rozwiązując układ otrzymujemy: C(−1, 2)
24 wrz 20:22