PROblem
TOmek:

| | 2|cosx| | |
Narysuj wykres funkcji h(x)= |
| w przedziałe <−2π,2π> |
| | cosx | |
| | 3π | | π | | π | | 3π | |
D= cos ≠ 0 x ≠ {− |
| ,− |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1
o dla x ∊ (−
∞,0)
2
0 dla x ∊ <0,
∞)
Dlaczego wykres wygląda tak jak powyżej: Przecież wykres ten po ustaleniu przedziałow nie ma
nic wspolnego z cosx. Potrafi mi to ktoś wytlumaczyć?
Dlaczego wykres nie może wyglądac tak jak poniżej:
24 wrz 19:07
TOmek:
24 wrz 19:07
Trivial:
|cosx| = ?
24 wrz 19:08
ICSP: Tomku cosinus jest funkcją okresową

Popatrz na jego wykres i powiedz gdzie leży nad osią
a gdzie pod osią.
24 wrz 19:13
Trivial: Jak odpowiesz na moje pytanie to będziesz wiedział dlaczego.
24 wrz 19:14
TOmek: no ale po skroceniu nowa funkcja
f(x)=2
f(x)= −2
nie ma nic wspolnego z cosinusem
24 wrz 19:30
TOmek: mogę przyjąc to do wiadomosci ,ze tak mam robić takie zadanka, ale nie wiem dlaczego : )
24 wrz 19:32
ICSP: ma wszystko wspólne z cosinusem
24 wrz 19:32
TOmek: a gdyby było zadanie narysuj wykres funkcji :
f(x)=2 dla dla x >0
f(x)= −2 dla x≤0
którego dziedzinąj jest cos≠0 to jakby to wyglądało ?
24 wrz 19:35
ZKS:
Wiesz kiedy cosx > 0 lub cosx < 0?
24 wrz 19:35
ZKS:
A jakbyś rozwiązał równanie cosx = 1 ⇒ x = ?
24 wrz 19:37
TOmek: no wiem,ale filozofując dalej otrzymujemy nową funkcje (gdzie nie ma w zapisie cos)
24 wrz 19:38
Trivial:
| | ⎧ | cosx, gdy cosx ≥ 0 | |
| |cosx| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −cosx, gdy cosx < 0 | |
Teraz jaśniej?
24 wrz 19:38
24 wrz 19:39
ZKS:
Przepraszam ICSP że tak się w waliłem do tematu ale nie rozumiem jak można zapisać:
cosx > 0 dla x > 0.
24 wrz 19:39
ZKS:
Ale kiedy ten cosx > 0 dla jakich x?
24 wrz 19:40
ICSP: o boże gdzie tak zapisałem?
Wchodź śmiało. Ja idę pograć troszkę
24 wrz 19:41
TOmek: Dobra mam nadzieje ,ze wbiją mi sie do głowy te informacje. Dzieki Wam za dyskusje
24 wrz 19:41
Trivial:
ICSP, w co grasz?
24 wrz 19:42
ICSP: GTA VC

Przypomniałem sobie wczoraj
24 wrz 19:43
Trivial: VC... To już prehistoria.
24 wrz 19:44
ICSP: nic nowszego mi na tym złomie nie działa
24 wrz 19:44
TOmek: mam ten sam problem ICSP, dlatego od 6 lat ciagle pykam w counter −strike 1.6
24 wrz 19:45
ZKS:
Nie Ty
ICSP tak napisałeś ale
TOmek.

Miłego grania życzę.
24 wrz 19:45
ZKS:
Polecam kupić Xboxa 360 do grania.
24 wrz 19:46
Trivial: Polecam nie grać
24 wrz 19:47
TOmek: Panowie, Panowie, zrozumiałem dzieki ostatniemu postowi ZKS o co biega
24 wrz 19:47
Trivial: "Polecam kupić Xboxa 360 do grania"?
24 wrz 19:48
TOmek: przecież przy cosx
x ∊ (0,90) +
x ∊ (90,180) −
x ∊ (180,270) −
x ∊ (270,360) +
w ogole ten moj zapis ( w pierwszym poście to czysta herezja

)
24 wrz 19:49
Trivial:
Ja już na początku mówiłem:
|cosx| = ?

A potem rozpisałem...
24 wrz 19:49
ZKS:
Heh
Trivial pracuję w Microsoftcie i dostaję wynagrodzenie za nakłanianie.
24 wrz 19:51
TOmek: jakoś nie skojarzyłem o co Ci chodzi, ale ważne ,ze juz wiem
24 wrz 19:51
TOmek: Mam jeszcze pytanko jak po profesjonalnemu powinno być rozpisane te zadanko by uznali max pkt.
?(nie chodzi mi o wykres)
24 wrz 19:53
ZKS:
Tak jak
Trivial napisał Ci i obok mógłbyś jeszcze napisać dla jakich x.
24 wrz 19:55
Trivial:
Skoro polecenie jest narysuj, a przykład nie jest jakoś strasznie skomplikowany, to moim
zdaniem można po prostu narysować wykres i zostanie uznane na maksa.
24 wrz 19:56
TOmek: ok, danke Wam mistrzowie
24 wrz 19:56
ZKS:
W sumie masz rację tylko dziedzinę trzeba napisać a tak to narysować po prostu wykres.
24 wrz 20:00