układy równań
korsarz!!!!!!!!!!!1: dla jakich wartości parametru k układ równań:
x-y=2
kx+2y=4
a) jest oznaczony
b) jest nieoznaczony
c) jest sprzeczny ?
8 mar 18:04
Eta:
rozwiązuję!
8 mar 22:36
Eta:
rozwiąz układ równań: pierwsze równanie pomnozymy przez 2
2x - 2y = 4
kx +2y = 4
------------- dodajemy stronami
2x + kx = 8 to x ( 2 +k)=8 to x = 8/ ( 2+k)
teraz wyliczamy "y"
y = x - 2 to y = 8/ ( 2 +k) - 2
to 8 - 4 - 2k 4 - 2k
y = --------------- = ------------
( 2 +k) 2 + k
więc mamy: 8 4 - 2k
x = ------- y = ------------
2 +k 2 + k
dla
k= - 2 mianownik jest = 0 czyli układ sprzeczny
dla k ≠ - 2 układ ma jedno rozwiazanie czyli jest oznaczony
i nigdy nie jest nieoznaczony
( bo jednocześnie nie zeruje sie i licznik i mianownik
dla żadnego innego "k"
Można było ten układ rozwiązać metodą wyznaczników
( nie wiem czy znasz tę metodę ) byłoby prościej!
8 mar 22:46