Potrzebne
Marta: W pewnej loterii nagroda pierwszego stopnia to 1mln złotych. Każda następna, niższa nagroda,
stanowi połowę nagrody poprzedniej. a) Ile wynosi nagroda dziesiątego stopnia ? b) Ile
pieniędzy musi wypłacić organizator loterii za dziesięć najwyższych nagród ?
24 wrz 17:09
ICSP: a
1 = 1mln
a
10 = a
1 * q
9
Licz

1mln = 1000000
Tylko podstawić. Nic prostszego już chyba być nie może(no z wyjątkiem przepisania gotowego
rozwiązania do zeszytu)
24 wrz 17:11
ICSP:
Poprawiam wzór. Nie wiem dlaczego tam się * wkradło .
24 wrz 17:11
VEVO: ciągi koleżanko się kłaniają
ciąg geometryczny
a).zauważ że a1=1 , a2=0,5 , a3=0,25 itd...
b).zastosuj wzór na sume w ciągu geometrycznym
24 wrz 17:12