wielomiany
ona: Rozwiąż podane równania:
a) x4+2x3+2x−1=0
b) 25x4−29x2+4=0
c) x5+x4−x3−(x2+2x+2)=0
24 wrz 16:19
ICSP: a), c) Twierdzenie Bezouta.
b) zmienna pomocnicza
24 wrz 16:20
ona: nie miałam takich twierdzeń
24 wrz 16:25
Aga: b) niech t= x2
25t2−29t+4 = 0
potem już z tego normalnie liczysz deltę.
a=25, b=−29 c=4
delta= b2 − 4ac
następnie liczysz pierwiastek z delty, x1 i x2
24 wrz 16:29
ICSP: no to miłej "zabawy"
Zrobię pierwsze:
x
4 + x
2 + 2x
3 + 2x − x
2 − 1 = x
2(x
2+1) − 2x(x
2+1) − 1(x
2+1) = (x
2+1)(x
2−2x−1)
Pierwsze w rzeczywistych się nie rozkłada. Drugie z delty. Tak samo wszystkie inne przykłady
musisz zrobić
24 wrz 16:31
Vax: Wszędzie można pogrupować, np a:
x4+2x3+2x−1 = (x4−1) + 2x(x2+1) = (x2−1)(x2+1)+2x(x2+1) = (x2+1)(x2−1+2x) =
(x2+1)(x2+2x−1) = 0
I teraz standardowo porównujesz oba czynniki do zera.
24 wrz 16:32
Gustlik: a) x4+2x3+2x−1=0
b) 25x4−29x2+4=0
c) x5+x4−x3−(x2+2x+2)=0
ad a) Grupowanie 1 z 4 oraz 2 z 3 lub Horner
ad b) Zmienna pomocnicza, np. t=x2≥0, masz równanie kwadratowe z niewiadomą t,
ad c) x5+x4−x3−(x2+2x+2)=0
x5+x4−x3−x2−2x−2=0
Grupowanie 1 z 2, 3 z 4 oraz 5 z 6.
24 wrz 23:22