;(
nina: oblicz delte: (m − 1)x2 + (2−2m)x − (2−3m)x + m
24 wrz 14:07
sushi_ gg6397228:
czy przyklad jest dobrze zapisany
24 wrz 14:09
nina: to jest coś takiego: (m−1)x2 + (2−2m)x + m −2 > (2−3m)x − 2
24 wrz 14:15
sushi_ gg6397228:
to trzeba [(2−2m)−(2−3m)]x= .... x i potem zwykla Δ
24 wrz 14:16
nina: tylko ze jak obliczam delte to mi wychodzi dziwny wynik
obliczysz ją?
24 wrz 14:20
nina: chodzi mi konkretnie o b2 zeby obliczyc bo reszte wiem jak.
24 wrz 14:21
sushi_ gg6397228:
zapisz ile masz "a', "b" , "c"
24 wrz 14:23
nina: 1a 2b i 1c
24 wrz 14:29
sushi_ gg6397228:
a gdzie sie podzialy
m−ki
24 wrz 14:33
nina: nie wiem o co ci chodzi dokładnie.
24 wrz 14:37
sushi_ gg6397228:
zapisz ile wynosi wspolczynnik "a",b", "c" w Twoim zadaniu
24 wrz 14:39
24 wrz 14:47
sushi_ gg6397228:
a= m−1
b= to co wyjdzie w nawiasie kwadratowym z 14.16
c=m
24 wrz 14:49
nina: b
24 wrz 14:51
sushi_ gg6397228:
ile tam wyszlo to "b", bo nie podalas tego
24 wrz 14:57
nina: mi sie wydaje ze b= −6m2 + 10m − 4
24 wrz 15:02
sushi_ gg6397228:
tam nie ma mnozenia, jest zwykle odejmowanie
24 wrz 15:03
nina: no to b= −6m
24 wrz 15:06
sushi_ gg6397228:
Kobieto,
zlituj sie nade mna 
(2−2m)− (2−3m)=....
24 wrz 15:11
nina: b=m
24 wrz 16:02
nina: 
?
24 wrz 16:27
sushi_ gg6397228:
to teraz policz Δ
24 wrz 16:33
nina: Δ= −3m
2−4m więc −m(3m+4)=0 ⇒ m=0 v m=
43 tak

?
końcowe rozwiązanie m∊(
43, +
∞)
24 wrz 16:38
sushi_ gg6397228:
chyba pójde dać sobie w ŻYŁE
kto Ci kazał robić cos wiecej niz policzyc Δ
x1=...
x2=...
i teraz sie robi parabole−−> RĘCE OPADAJA
24 wrz 16:44
nina: to idź dac sobie w żyłe.jak tak ma wyglądac twoja pomoc to ja ci bardzo dziękuje...
24 wrz 16:51
nina: całe zadanie brzmi tak:
Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji f(x) = (m−1)x2 + (2−2m)x + m −2 są dla
każdego x∊R większe od odpowiednich wartości funkcji g(x) = (2−3m)x − 2
24 wrz 17:36
24 wrz 17:41
nina: więc?
24 wrz 17:58
nina: pomoże ktoś czy nie?
24 wrz 18:14