:(
nina: :( Wyznacz takie wartości parametru m, dla których wartośc bezwzględna różnicy pierwiastków
równania 5x2 − mx + 1 = 0 jest równa 1
24 wrz 14:05
sushi_ gg6397228:
|x1−x2|=1
zapisz jak wygladaja x1 i x2 z definicji−−> podstaw pod wzor i jazda
24 wrz 14:09
nina: | | √Δ | |
x1 − x2 = |
| tak ma byc? |
| | a | |
24 wrz 14:37
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
24 wrz 14:38
24 wrz 14:38
nina: i teraz jak obliczam delte to mi wyszło ze m
2 − 20 = 0

? co dalej
24 wrz 14:52
sushi_ gg6397228:
| | √Δ | |
zauwaz ze |
| =1 patrz moja uwaga o 14.09; podstawic do wzoru; potem dziedzina i do |
| | a | |
kwadratu podniesc
24 wrz 14:57
nina: nie wiem jak to zapisac
24 wrz 15:05
nina: będziesz jeszcze za 20 min?
24 wrz 15:08
sushi_ gg6397228:
√Δ=a / ()2
Δ=a2
24 wrz 15:12
nina: no tak i podstawiam ale mi dalej nic nie wychodzi.
24 wrz 16:14
nina: 
?
24 wrz 16:27
24 wrz 16:34
nina: Δ=25 ,
24 wrz 16:42
sushi_ gg6397228:
o 14.52 zapisalas ile wynosi Δ; rozwiaz rownosc w zaleznosci od
m 

!
24 wrz 16:46
nina: m=√20 v m=−√20
24 wrz 16:59
nina: pomoże ktoś?
24 wrz 17:12
nina: to dokończyc?
24 wrz 17:13
24 wrz 17:26
24 wrz 17:26
nina: pomożesz?
24 wrz 17:30
ICSP: ja matury nie zdałem
24 wrz 17:30
nina: co mam dalej zrobic jak obliczyłam m−ki?
24 wrz 17:31
nina: a w której jestes klasie?
24 wrz 17:31
ICSP: studiuję
24 wrz 17:32
nina: aha

no a nie wiesz jak dokończyc to zadanie?
24 wrz 17:37
ICSP: zapewne wiem ale nie chce mi się polecenia czytać
24 wrz 17:38
nina: prosze przeczytaj...
24 wrz 17:40
ICSP: no przeczytałem.
24 wrz 17:47
nina: więc? bo kompletnie to co mi wczesniejsza osoba tłumaczyła nic z tego nie wiem
24 wrz 17:48
ICSP: ale ja miałem przeczytać.
24 wrz 17:50
nina: no przeczytac i mi pomóż
24 wrz 17:50
ICSP: Miałem tylko przeczytać.
24 wrz 17:53
nina: a wiesz jak to zrobic?
24 wrz 17:56
ICSP: Wiem

m = ±3
√5
24 wrz 17:59
nina: no ale jak do tego doszłeś?
24 wrz 18:07
ICSP: Po pierwsze nie "doszłem".
Po drugie idź wskazówkami sushiego
24 wrz 18:09
Basia:
ICSP nie oszukuj....................................
24 wrz 18:09
ICSP: Basiu o co ci chodzi?
24 wrz 18:10
nina: wyszło mi, że m=√20 m= − √20 i nie wiem co dalej robic
24 wrz 18:13
ICSP: a skąd ci to wyszło?
24 wrz 18:14
Basia:
nie o wyniki, dobre są, o tę niezdaną maturę
24 wrz 18:15
nina: no no z delty. pewno źle cos robie mogłbys zapisac jak to robiłeś?
24 wrz 18:15
ICSP: masz zapisać deltę za pomocą m a nie liczyć wartości m dla których delta jest równa 0
24 wrz 18:18
nina: i co dalej?
24 wrz 18:25
ICSP: najpierw sprawdźmy ile ci wyszła delta?
24 wrz 18:25
nina: 81
24 wrz 18:26
ICSP: funkcja kwadratowa ma postać ax2 + bx + c
twoja funkcja ma postać 5x2 − mx + 1
wypisz sobie współczynniki a,b,c i wstaw do wzoru na deltę:
Δ = b2 − 4ac
24 wrz 18:28
nina: Δ=m2 − 20
24 wrz 18:29
ICSP: 
kolejne pytanie:
Ile wynosi pierwiastek z delty.
24 wrz 18:30
nina: m−√20
24 wrz 18:33
ICSP: √a−b ≠ √a − √b
Popraw.
24 wrz 18:33
nina: √m2−{20}
24 wrz 18:38
nina: całe ma byc pod pierwiastkiem?
24 wrz 18:38
ICSP: tak.
24 wrz 18:38
nina: co dalej?
24 wrz 18:39
ICSP: teraz patrz na post z 14:57 i ułóż równanie.
24 wrz 18:40
nina: wyszło mi

dzięki
24 wrz 18:43
ICSP: Takie zadanie jest do zrobienie w minutę jak nie mniej.
24 wrz 18:43
nina: teraz to wiem... tylko, że chyba miałam jakieś zacmienie.
24 wrz 18:47
nina: a dziedzina jak ci wyszła?
24 wrz 18:49
ICSP: Dziedzina?
24 wrz 18:51
nina: patrz 14,57
24 wrz 18:53
ICSP: Δ≥0
24 wrz 18:53
nina: ok tak zrobiłam
24 wrz 18:54