matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij,że...
herba:
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 3.
24 wrz 14:04
ICSP:
(n−1)
3
+ n
3
+ (n+1)
3
= n
3
−3n
2
+ 3n − 3 + n
3
+ n
3
+ 3n
2
+ 3n + 3 = 3n
3
+ 6n = 3(n
3
+ 2n)
24 wrz 14:06