nierówności kwadratowe, proszę o pomoc.
nina: pomóżcie... Dla jakich wartości parametru m trójmian kwadratowy f(x)= (m−1)x2 + 2mx + 3m − 2
jest kwadratem pewnego dwumianu?
24 wrz 14:01
sushi_ gg6397228:
Δ=0 i a≠0
24 wrz 14:05
nina: wychodzi mi coś takiego: m1 = 18 i m2 = 2
i m≠1
i co teraz?
24 wrz 14:17
sushi_ gg6397228:
to trzeba sprawdzic, jak podstawisz m=2 czy f(x)= (x+ liczba)
2
| | 1 | |
to samo dla lcizby m= |
| |
| | 8 | |
24 wrz 14:18
nina: ok sprawdze.
24 wrz 14:20
nina: ok wyszło mi, że ino m=2 ∊ f(x)
24 wrz 14:27
nina: dzięki za pomoc w tym zadaniu.
24 wrz 14:29
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
bo m1= |
| a nie |
| , wiec sprawdz dla nowej wartosci "m" |
| | 2 | | 8 | |
24 wrz 14:31
nina: | | 1 | |
a no tak pomyliłam się ma byc |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wyszło, że |
| x2 + x − |
| a tego sie nie da da cdo wzoru skroconego mnożenia sprawdz |
| | 2 | | 2 | |
czy sie czasem znowu nie pomyliłam
24 wrz 14:43
24 wrz 14:45
sushi_ gg6397228:
i jak sie zwinie to bedzie −(...)2 wiec nie moze byc
24 wrz 14:48
24 wrz 14:48
nina: a jak sie zwinie to jaka bedzie postac tego?
24 wrz 14:49
24 wrz 14:51
nina: a dlaczego jest do złe rozwiązanie? dlaczego nie może by minus przed nawiasem?
24 wrz 14:53
sushi_ gg6397228:
bo f(x)= (x+liczba)2 a tak nie jest
24 wrz 14:55
nina: ok czyli to zadanie mamy skończone ... dziękuje
24 wrz 14:57