Znajdź promienie.
Aśku:

Okręgi o(A,r1) oraz o(C,r2) są styczne zewnętrznie i jednocześni styczne wewnętrznie do okręgu
o(B,r3) .Środki tych okręgów leżą na jednej prostej. Znajdź ich promienie, jeśli |AB|=6cm i
|AC|=8cm.68
24 wrz 13:59
sushi_ gg6397228:
trzeb zrobic uklad 3 rownan
24 wrz 14:02
Aśku: czyli :
r1=8−r2
r2=8−r1
r3= 8−6+2*r2
r3=2+2*r2
Czy to jest poprawnie zapisane?
24 wrz 14:08
sushi_ gg6397228:
pierwsze i drugie rownanie to jest to samo; wiec trzeba dodac jeszcze jedno
24 wrz 14:11
Aśku: Hymm . Ale jakie ?
r1=8−6 −r2+6
A takie było by dobre?
24 wrz 14:27
Aśku: r1=r3−2*r2+6
czy takie ?
24 wrz 14:29
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz 3 rownania i stosuj "dolne podkreslenia " dla indeksu
bo Twoj zapis to w oczy razi i źle sie go czyta
24 wrz 14:32
sushi_ gg6397228:
podpowiedz do "3" rowania ile wynosi srednica duzego kola z tego uloz rownanie
24 wrz 14:37
Aśku:
r1=8−r2
2r2=r3−2
r3=2+2r2
24 wrz 14:45
Aśku: 2r3=2r1+2r2
24 wrz 14:47
Aśku: Dzięki za podpowiedź .

Zadanie już ogarnęłam r
3=8; r
2=6; r1=2
24 wrz 14:53
sushi_ gg6397228:
wiec masz uklad, to teraz go trzeba rozwiazac; za"r1" podstawiasz do 3wzoru i potem masz
2rownania i 2 zmienne
24 wrz 14:54