ciagi
paula: ile wynosi a
1 jeżeli iloraz c. geometrycznego wynosi 2 a szósty wyraz ciągu to 96
24 wrz 13:36
sushi_ gg6397228:
a6=a1*q5 do wzoru podstawic i po sprawie
24 wrz 13:42
paula: wychodzi mi 64 a w odpowiedziach mam 3/2, −3, 3, 2/3
24 wrz 13:45
sushi_ gg6397228:
ciekawe jak to podstawiasz, masz wzor wiec zapisz jak to liczysz
24 wrz 13:46
paula: 96=a1*25
96−32=a1
jestem lewa z matmy...
24 wrz 13:49
sushi_ gg6397228:
tam nie ma dodawania, jest mnozenie; dzialanie odwrotne do mnozenia to .....
24 wrz 13:53
paula: no faktycznie
24 wrz 13:58
sushi_ gg6397228:
czyli jakie wykonamy dzialanie
24 wrz 14:00
paula: dzielenie
24 wrz 14:03
sushi_ gg6397228:
to dzielimy i zapisujemy co wyjdzie
24 wrz 14:04