wartosc bezwzgledna
Magda: nie moge sobie poradzic z tym zadaniem, bardzo prosze o pomoc.
Zbiór A jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności I x−a I ≥ d, gdzie x jest niewiadomą. POdaj
liczby a i b, jeżeli :
A = (−∞;0> ∪ <10;+∞)
24 wrz 13:31
sushi_ gg6397228:
najpierw rozpisz ze wzoru wartosc bezwgledna
24 wrz 13:33
Magda: to jeśli A= (−∞;0> to I x− a I = x −a
jeśli A = <10;+∞) to I x − a I = −x+a
o to chodzi
24 wrz 13:38
sushi_ gg6397228:
|x−a| ≥d to rozpisujemy
24 wrz 13:41
Magda: ale dalej nie rozumiem jak.. dalej mam 3 niewiadome..
24 wrz 13:43
sushi_ gg6397228:
najpierw to rozpisz
24 wrz 13:44
Magda: x− a ≥ d i −x+a ≥ d, i co mi to niby daje?
24 wrz 13:49
sushi_ gg6397228:
teraz zostawiamy "x" po jednej stronie; reszte na druga strone
24 wrz 13:52
Magda: x ≥ d + a
−x≥ d − a / : (−1)
x≥ d + a
x≤ −d+a
24 wrz 13:55
sushi_ gg6397228:
a teraz zobacz na zadanie
x≤ 0
x≥10
czyli
−d+a=0
d+a=10
uklad rownan do policzenia
24 wrz 13:57
Magda: w takim razie dlaczego dałeś ,ze te rownania równają się 0, a nie zrobiles nierownosci skoro
powyzej sa podane nierownosci

?
24 wrz 14:01
sushi_ gg6397228:
bo przyrownalem wartosci brzegowe (liczby z tresci zadania z literkami, ktore wyszly z
przeksztalcenia wzoru)
24 wrz 14:03