matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
zula:
Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej : a) y = 3x
2
− 3x −
1
4
b) y = −2x
2
+ 4x + 5 c) y = 4x
2
− 12x + 5 d) y = 2x
2
+ x + 1
24 wrz 13:01
Patryk:
https://matematykaszkolna.pl/strona/71.html
24 wrz 13:01
Vizer:
a) Można także pogrupować:
1
1
1
1
y=3(x
2
−x)−
=3[(x−
)
2
−
]−
=
4
2
4
4
1
3
1
1
=3(x−
)
2
−
−
=3(x−
)
2
−1
2
4
4
2
Chyba się nigdzie nie machnąłem, nie chce mi się sprawdzać
24 wrz 13:13
asia:
25 wrz 20:54
Gustlik:
y=a(x−p)
2
+q
−b
p=
2a
−Δ
q=
lub q=f(p), w tym drugim przypadku wstawiasz obliczone wcześniej p za x do wzoru
4a
funkcji i masz q.
25 wrz 21:30