Procenty
Gosia: Proszę o pomoc

1)Cena pewnego materiału została obniżona o 15 % i aktualnie kosztuje 68 zł.
Jaka była cena przed zniżką?
2)Długość boku kwadratu zwiększono o 10%. O ile procent wzrosło jego pole?
3) Do banku wpłacono na lokatę roczną 5000 zł. Ile zarobimy na tej lokacje po roku, jeżeli jej
oprocentowanie wynosi 5% rocznie?
4) Poparcie dla partii X wzrosło w ciągu jednego miesiąca z 20% do 25% czyli o 5 punktów
procentowych. O ile procent wzrosło poparcie dla tej partii?
24 wrz 12:38
VEVO: a).czyli 85% ceny to 68 zł , musisz obliczyc 100%
b).(1,1a)2=
24 wrz 12:40
sushi_ gg6397228:
1) umiesz ulozyc proporcje
24 wrz 12:41
Gosia: zad 1 zaczęłam tak:
x − 15% z x= 68
i nie wiem jak dalej
24 wrz 12:44
sushi_ gg6397228:
x= 1*x i robisz odejmowanie
24 wrz 12:54
Gosia: oj źle napisałam, chodziło mi o 100. Ok to już sobie z tym zadaniem poradzę, dziękuję
24 wrz 12:58
sushi_ gg6397228:
zapisz tutaj swoje obliczenia to sprawdze co i jak
24 wrz 13:00
Gosia: | | 5 | |
zadanie 3 zrobiłam tak : 5% z 5000= |
| * 5000= 250 |
| | 100 | |
zgadza się ?
24 wrz 13:09
sushi_ gg6397228:
tak
24 wrz 13:14
Gosia: | | 5 | |
w zadaniu 4 wyszło mi tak: |
| * 100%= 25% |
| | 20 | |
24 wrz 13:15
sushi_ gg6397228: tak
24 wrz 13:18
Gosia: to dziękuję za pomoc
24 wrz 13:44