logarytmy
Kinga:
Proszę o pomoc bo z tymi przykładami nie mogę sobie poradzić

log
x9=2
log
24=x
2log
36 − log
34=
log2 + log5 +log1=
24 wrz 12:21
think: dwa górne korzystasz z definicji logarytmu
logab = c wtedy i tylko wtedy, gdy ac = b
24 wrz 12:22
think: na dolne przykłady korzystasz ze wzoru na dodawanie i odejmowanie logarytmów o takich samych
podstawach
log
ab + log
ac = log
ab*c
oraz jeszcze jedna sprawa w tym wzorze nie ma przed logarytmem stałej, wzór na logarytm ze
stałą przed nim:
slog
ab = log
a(b
s)
24 wrz 12:24
Patryk: x2=9
x=3 lub −3 −3 odpada
24 wrz 12:25
Kinga: Oki dziękuję

spróbuje to rozwiązać
24 wrz 12:29