wielomian
patrycja: pomóżcie..
wielomian w(x)= −4x4 +26x3 −12x2 po rozłożeniu na czynniki może mieć postać:
a) 2x2(x+6)(2x−1)
b) −2x2(x−6)(2x−1)
c) −2x2(x+6)(2x+1)
d) 2x2(x−6)(2x+1)
24 wrz 12:21
think: wyciągnij przed nawias największą część wspólną a resztę możesz rozłożyć z delty
24 wrz 12:21
patrycja: no właśnie próbowałam i mi sie wyniki nie zgadzają
24 wrz 12:23
think: pokaż jak robiłaś sprawdzę czy nie masz gdzieś byka
24 wrz 12:25
patrycja: delta normalna nie chce mi wyjsc.. mam ze Δ=145
−2x2(x2−13x+6) i dalej same bzdety wychodza..
24 wrz 12:30
sushi_ gg6397228:
zgubilas liczbe przy x2 w nawiasie
24 wrz 12:32
patrycja: no faktycznie
24 wrz 12:33
think: Patrycja wyciągasz −2x2 a tam było −4x4 czyli zostanie 2x2 nie x2
24 wrz 12:35
patrycja: wyszlo mi x1= 1/2 i x2=6
24 wrz 12:35
think: i to Twój byk

później ładnie wyjdzie.
Druga opcja to było wymnażać te nawiasy kolejno w podpunktach i sprawdzić które wzory się
pokrywają.
24 wrz 12:36
patrycja: czy to będzie odpowiedź b?
24 wrz 12:38
sushi_ gg6397228:
bingo
24 wrz 12:39
patrycja: dzięki wielkie
24 wrz 12:42