Oblicz cos alfa
ja: Hej. Mam zadanko z maksy, którego wogóle nie rozumiem. Dlatego prosze o całościowe jego
wykonanie, najlepiej z wytłumaczeniem. Oto one:
Sinus kąta ostrego α jest dwa razy wiekszy od jego cosinusa. Wyznacz cos α.
Z góry dziekuje za pomoc
24 wrz 12:14
sushi_ gg6397228:
zapisz to wzorem matematycznym Sinus kąta ostrego α jest dwa razy wiekszy od jego cosinusa
drugie rowanie to sin2 α +cos2α =1 jedynka trygonometryczna
24 wrz 12:16
ja: O masakra! Nadal nie rozmumiem.. Nauczycielka wyjechała sobie na wycieczke, a nam kaze robić
zadania. Naprawde nie jestem w stanie pojać tego zadania. Siedze juz nad nim z dobra godz. i
nic.
24 wrz 12:21
VEVO:

sinα=2cosα
U{sinα}{cosα)=2
tgα=2
24 wrz 12:22
VEVO: tak będziesz miała lepiej , tgα=2 i teraz wystarczy że policzysz cosα
24 wrz 12:23
ja: Już coś rozumiem.. Ale teraz mam pytanko: Czy cos α powinien wyjść sin α : 2?
24 wrz 12:28
VEVO:

z treści zadania wynika
sinα=2cosα
| | sinα | |
przekształcam , stosuje wzór |
| =tgα |
| | cosα | |
sinα=2cosα
tgα=2
rysuje trójkąt , mam podane przyprostokątne , licze z tw.pitagorasa przeciwprostokątną i
odczytuje ile to jest cosinus
24 wrz 12:34
ja: Czyli tak:
2
2 + 1
2 = x
2
√5 = x
Dobrze mysle?
24 wrz 12:42
24 wrz 13:24
ja: A no tak! Zle spojarzałam! Czyli zamiast tej 2 powinna być 1? tak? Teraz dobrze w końcu myśle?
24 wrz 13:32