oblicz sumę obwodu dwunastu kwadratów, których boki są kolejno
aga18: oblicz sumę obwodu dwunastu kwadratów, których boki są kolejno równe 1,2.3 ...12
24 wrz 11:24
Vizer: Z ciągu arytmetycznego
a
1=4
a
n=48
n=13
24 wrz 11:30
aga18: powinno wyjśc 312.
24 wrz 11:38
Vizer: n=12, literówka
24 wrz 11:41
zizel: a1=1
a12=12
r=1
nie powinno być tak?
24 wrz 11:49
aga18: wytłumacz mi skąd się wzieło a1=4 an=48
24 wrz 11:58
Vizer: Ona ma policzyć obwód 12 kwadratów. To co Ty podajesz są to długości pojedynczych boków.
24 wrz 11:58
Vizer: Policzyłem obwód pierwszego kwadratu i ostatniego, by wykorzystać to do podstawienia do wzoru
na sumę w ciągu arytmetycznym.
24 wrz 11:59
aga18: Do Vizer : mogłyś napisać całe rozwiąznie zadania? zebym wiedziała jak i co

z góry dzięki
24 wrz 12:03
Vizer: Masz zrobione całe, wystarczy podstawić do wzoru, który napisałem wyżej dane liczbowe, które
także wypisałem, nie ma nic prostszego.
24 wrz 12:07