jak obliczyć czy romb F_1 jedt podobny do rombu F ?
herba:

F
1 − romb AEFG
F − romb ABCD
3|CF| = |AC|
W odpowiedziach jest, że są podobne a skala to k=
43
24 wrz 09:08
herba: bok rombu AEFG to 5 kratek
bok rombu ABCD to 4 kratki
24 wrz 09:28
sushi_ gg6397228:
Zauwaz ze |AF|=|AC|+|CF|= 3|CF|+|CF|=4|CF|
duza przekatna rombu AEFG (AF) składa sie z
CZTERECH jednostek CF
srednia przekatna rombu ABCD (AC) składa sie z
TRZECH jednostek CF
| | przekatna rombu AF | |
wiec mozna zrobic podobienstwo |
| |
| | przekatna rombu AC | |
24 wrz 11:53