zły wynik mi wychodzi
herba:

W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC mają długość : |AB|=2cm i |AC|=3cm. W
trójkąt ten wpisano kwadrat ADEF jak na rysunku obok, a następnie w trójkąt DBE wpisano
kwadrat DGHI. Oblicz skalę podobieństwa, w którym obrazem kwadratu ADEF jest kwadrat DGHI.
Wynik : k=
25
23 wrz 23:06
herba: obliczyłam przeciwprostokątną z Pitagorasa , wyprowadziłam dwusieczną z kąta A, więc
|AE|=|CE|=|BE| , obliczyłam bok kwadratu ADEF , z kwadratem DGHI zrobiłam analogicznie i skala
wyszła mi 2, nie wiem co źle zrobiłam, skoro powinno się zgadzać
23 wrz 23:08
sushi_ gg6397228:
Tales
|AF|=|FE|
23 wrz 23:17
herba: a jak obliczyć bok kwadratu ADEF?
23 wrz 23:25
sushi_ gg6397228:
zapisalem Talesa |CF|=x wiec |AF|= 3−x robisz proporcje i wyliczysz "x"
to samo zrobisz potem dla trojakta EDB
23 wrz 23:29
herba: dzięki wielkie

już teraz sobie poradzę
23 wrz 23:31
herba: DI wychodzi mi na minusie...
23 wrz 23:49
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie zobaczy gdzie jest bład
23 wrz 23:51
herba: x3−x =
32
2x= 3(3−x)
2x= 9−3x
5x=
95
|AF|= 3−
95=
45
y4/5−y =
4/56/5
65y =
45 (
45−y )
65y =
1625 −
45 y
65y +
45y =
1625
2y=
1625
y=
85
|DI| =
45 −
85= ?
24 wrz 00:08
sushi_ gg6397228:
| | 15 | | 9 | | 6 | |
|AF|= |
| − |
| = |
| tutaj masz bład |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
24 wrz 00:10
herba: kurcze no głupi błąd no haha

dzięki wielkie za pomoc
24 wrz 00:12
sushi_ gg6397228:
nawet nie trzeba liczyc tego dla malego trojkata, tylko zauwazyc ze
| | trokat ABC | | kwadrat ADEF | |
skala podobienstwa = |
| = |
| |
| | trojkat DBE | | kwadrat DGHI | |
24 wrz 00:20
KUROKI: GG WP SUSHI
18 paź 17:26