pomocy
mery: Dwie maszyny wytwarzają w ciągu dnia razem 2a detali. Dzięki unowocześnieniu maszyn ,
pierwsza z nich zwiększyła dzienną wydajnosc o 40%,a druga o 70% i wówczas obie
wytwarzały razem dziennie 3a detali.Ile dziennie detali wytwarzała każda maszyna przed
unowocześnieniem?
8 mar 17:51
tim: Rozwiązuje.
8 mar 17:55
tim: Układamy układ równań.
x - pierwsza maszyna w ciągu dnia
y - druga maszyna w ciągu dnia
x + y = 2a
1,4x + 1,7y = 3
Rozwiązujemy dowolną metodą i wychodzi:
x = 1,(3)
y = 0,(6)
8 mar 17:55
mery: tim; a może coś konkretniej ,bo ciągle nie rozumię.
9 mar 08:00
mery: będę bardzo wdzięczna jeżeli ktoś wytłumaczy mi to zadanie krok ,po kroku
10 mar 08:10
tim: Spróbuje. Masz dwie maszyny. Gdy przepracują dzień wyprodukują razem 2a detali (a to np.
arkusz, bądź ar, lub coś innego).
x + y = 2a ← praca jednej + praca drugiej = 2a detali (w jednym dniu)
Pierwsza z nich produkuje 40% więcej na dzień, więc produkuje 0,4 więcej czyli 1,4x
Druga produkuje 70% więcej na dzień, więc produkuje 0,7 więcej czyli 1,7x
1,4x + 1,7y = 3a ← praca unowocześnionych maszyn w jeden dzień da 3a detali.
Rozwiązujesz układ równań
x + y = 2a
1,4x + 1,7y = 3a
x = 2a - y
1,4(2a - y) + 1,7y = 3a
x = 2a - y
2,8a - 1,4y + 1,7y = 3a
0,3y = 0,2a
y = 0,(6)a = 2/3 a
x = 2a - y
x = 2a - 2/3a = 1 2/3a = 1,(3)
10 mar 10:17