proste ;P
ola: Wiem, może to banał, ale trudno
√4,0 * 10−8 = ?
23 wrz 22:17
sushi_ gg6397228:
rozbijasz na dwa ułamki
√a*b=√a* √b
23 wrz 22:18
ola: 2 * 10−6 ?
23 wrz 22:24
sushi_ gg6397228:
ile tam mamy dzisiatek pod pierwiastkiem i wyjsciowym pierwiastku
23 wrz 22:25
ola: nie wiem nie mogę znaleźć na to wzorów
2* 10−4 ?
23 wrz 22:34
Trivial: rozbijasz na dwa ułamki?
23 wrz 22:36
sushi_ gg6397228:
teraz wynik poprawny
23 wrz 22:39
ola: √4,0 * √10−8 = 2 * 10−6
23 wrz 22:40
ola: no to 10
−4
23 wrz 22:41
ola: a − log 2 * 10−4?
23 wrz 22:44
sushi_ gg6397228:
wskazówka
log (a*b)= log a + log b
23 wrz 22:48
ola: − 0,3?
23 wrz 22:55
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porzadnie ten logarytm
przeciez tam jest 2 wiec ona nie moze wyparowac,
jezeli jest taki zapis − log (2*10−4)
23 wrz 22:57
ola: −4,3? kurcze tylko ten − mi nie pasuje
23 wrz 23:02
sushi_ gg6397228:
moze najpierw zapisz zadanie od poczatku, wtedy bedzie wiadomo; bo logarytm to wtedy trzeba
policzyc na kalkulatorze i nie bedzie tylko jednego miejsca po przecinku
23 wrz 23:06
sushi_ gg6397228:
− log(2* 10−4)= − log 2 − log 10−4= −log 2 + 4 log 10=....
23 wrz 23:09
ola: − log 2 = −0,301029
log10−4 = −4
− log 2 + log10−4 = −0,301029 −4 =− 4,3
23 wrz 23:10
ola: dzięki wielkie i sorry za niewiedze
23 wrz 23:13