.
Asia: 1. Mam pytanie, dlaczego I 2− π I = π −2, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
2. jaka jest liczba przeciwna do liczby I
√2 −
√3 I ?
3. Ile jest równa liczba I 3−
√2 I + I
√2 −3 I
z góry dziękuję za pomoc
23 wrz 19:46
ICSP: |a|
a =

Musisz określić większość a
jeżeli a jest > 0 wtedy |a| = a
jeżeli a jest <0 wtedy |a| = −a
2 − π jest mniejsze od 0 czy większe od 0
23 wrz 19:53
Asia: mniejsze, ok , to rozumiem

a co z 2 i 3 ?
23 wrz 19:56
ICSP: 2. Najpierw pozbądź się wartości bezwzględnej
Liczba przeciwna do liczby a to −a
3. Pozbądź się wartości bezwzględnej i skróć co się da.
23 wrz 19:58
Asia: no wiem, tylko właśnie nie wiem jak pozbyć się wartości bezwględnej ..
23 wrz 20:03
ICSP: pacz post z 19:53.
23 wrz 20:04
ICSP: patrz*
23 wrz 20:04
Asia: czyli I √2−√3I = −√2 + 3 ?
i I 3− √2I + I √2 − 3I = 3−√2 − √2 + 3 = −2√2 + 6 ?
23 wrz 20:09
ICSP: 2. znaki dobrze. Nie wiem tylko skąd ta 3 skoro pod wartością bezwzględną jest √3
3. dobrze
23 wrz 20:11
Asia: tak, tak , miało być
√3 oczywiście, zbyt szybko napisałam
23 wrz 20:13
Asia: mam jeszcze problem z dwoma zadankami:
1) Jeżeli liczba a należy do przedziału (−8;−4), to wyrażenie I −a−2 I można zapisać w
postaci:
a) −a−2
b) a−2
c) −a+2
d) a+2
2) Jeżeli p<0, to wyrażenie I p I + I 1 − 2p I można zapisać w postaci :
a) −3p+1
b) −p+1
c) 3p−1
d) 3p+1
23 wrz 20:19
ICSP: 1. Weź dowolną liczbę z tego przedziału. Podstaw za a i sprawdź czy wyjdzie liczba > 0 czy <0.
Później odpowiednio opuść wartość bezwzględną
2. p<0 ⇔ p∊ (−∞;0) tak samo jak w pierwszym
23 wrz 20:20
Trivial: Witaj
ICSP.

Again.
23 wrz 20:22
ICSP: Witaj Trivial
23 wrz 20:39
Asia: z 1 rozumiem, ale z tymi 2. niezbyt. Bo mam podane ,ze p<0, więc tak :
I p I = −p
I 1 − 2p I = −(1−2p) = −1+2p
i z tego by wynikało, że suma będzie tak wyglądać : −p − 1+ 2p = p − 1 , a takiej odpowiedzi
nie ma.. więc coś mi tu nie gra..
23 wrz 20:47
Asia: ponawiam pytanie
23 wrz 21:07
Trivial:
Jeżeli masz z tym problem podstaw inną zmienną > 0. Wtedy problemu nie będzie.
Skoro p < 0 to niech p* = −p. Wtedy p* > 0, a zatem:
|p| = |−p*| = p* = −p.
|1−2p| = |1+2p*| = 1+2p* = 1−2p.
23 wrz 21:42
Trivial:
Oczywiście nie musisz nic podstawiać, ale z podstawieniem wszystko widać jak na dłoni.
23 wrz 21:45
Asia: a co jest niepoprawnego w moich obliczeniach z tym p, że wyszło nie tak jak wyjść powinno?
23 wrz 22:26
Trivial: 1−2p > 0, czyli |1−2p| = 1−2p.
23 wrz 22:35
Asia: aaaaaaaaaaaaa!

racja

dziękuję ogromnie za pomoc.
23 wrz 23:30