Uzasadnienie - funkcja okresowa.
Pepsi2092:

Jak uzasadnić, że funkcja stała f(x)=c dla każdego x∊R jest funkcj okresow, ale nie istnieje
dla niej okres podstawowowy. Chodzi tu o takie coś?
23 wrz 19:32
Pepsi2092: Rysunek dałem powyżej ale to jest taka moje koncepcja myslenia, a nie rysunek do tego zadania
23 wrz 19:32
Vax: Z definicji funkcji okresowej, jeżeli f(x+T) = f(x) dla pewnego T≠0, to funkcja jest okresowa,
wystarczy przyjąć np T=1 i działa. Okresem podstawowym nazywa się najmniejsze T, które spełnia
dany warunek, tutaj on nie istnieje, bo dla dowolnego T wystarczy zauważyć, że f(x) =
| | T | |
f(x+ |
| ) też działa, stąd takowe najmniejsze T nie istnieje. |
| | 2 | |
23 wrz 19:45
Pepsi2092: No rozumiem już rozumiem Vax. Wielkie dzięki!
23 wrz 19:55