matematykaszkolna.pl
. Asia: Zbiór A jest zbiorem rozwiązań pewnej nierówności I x − a I < d , gdzie x jest niewiadomą. Podaj liczby a i d, jeżeli : a) A = (−∞;−1> ∪<1,+∞) b) A = (−∞;0> ∪<10;+∞) c) A = (−∞;2> ∪<8,+∞) zaczynam powtórki maturalne, i przede mną cała masa zadań m.inn z wartości bezwględnej. Całkiem mnie przyćmiło, że tak powiem, i nie wiem jak to zrobić. Jak na razie wystarczy jeśli ktoś rozwiąże podpunkt a, tak żebym załapała tylko w jaki sposób mam wyznaczyć te liczby, i wtedy raczej bez problemu sobie poradze z pozostałymi dwoma. Z góry dziękuję za pomocemotka function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
23 wrz 18:38
Asia: z góry przepraszam za to coś, co się samo dopisuje na końcu.. function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
23 wrz 18:38
Asia: function(a){if(this===void 0||this===null)throw new TypeError;var d=Object(this),c=d.length>>>0;if(c===0)return-1;var b=0;arguments.length>0&&(b=Number(arguments[1]),b!==b?b=0:b!==0&&b!==1/0&&b !==-(1/0)&&(b=(b>0||-1)*Math.floor(Math.abs(b))));if(b>=c)return-1;for(b=b>= 0?b:Math.max(c-Math.abs(b),0);b<c;b++)if(b in d&&d[b]===a)return b;return-1}
23 wrz 18:59
ZKS: |x − a| d tak powinno chyba być.
 x1 + x2 
a =

2 
x1 < x2 d = −x1 + a = x2 − a a)
 −1 + 1 
a =

= 0
 2 
d = −(−1) + 0 = 1 |x | ≥ 1
23 wrz 19:14
kora: na jakiej zasadzie są te wyżej opisane wzory na d i a?
28 wrz 17:53
Mila: rysunek
1 

d − połowa długości przedziału
2 
a− środek przedziału |x−0|≥1
28 wrz 22:11