Twierdzenie Bezout
Załamana: Sprawdź, że liczba a jest pierwiastkiem wielomianu W(x), i rozłóż ten wielomian na czynniki
stopnia pierwszego.
b) W(x)=10x3 + 63x2 − 48x + 7 , a= −7
c) W(x) = x4 + 7x3 + 2x2 − 28x − 24, a=−6
d) W(x)= 2x4 − 3x3 − 24x2 + 6x + 40, a= 4
23 wrz 18:11
Sławek:
b)
Jeżeli a jest pierwiastkiem wielomianu to W(a)=0
W(−7)=10*(−7)
3 + 63*(−7)
2 − 48*(−7) + 7=
= −3430+3087+336+7=0
−7 jest pierwiastkiem
teraz dzielenie
Tw. Bezout
W(x) dzielimy przez (x+7)
(10x
3 + 63x
2 − 48x + 7) : (x+7)
wychodzi
10x
2 −7x + 1
Δ=49−40=9
√Δ=3
W(x)= 10(x−0,2)(x−0,5)(x+7)
23 wrz 18:45
Sławek:
c)
W(−6) = (−6)4 + 7*(−6)3 + 2*(−6)2 − 28*(−6) − 24=
=1296−1512+72+168−24=0
(x4 + 7x3 + 2x2 − 28x − 24):(x+6) = x3 + x2 − 4x − 4
x3 + x2 − 4x − 4=x2(x+1) − 4(x+1) =(x+1)(x2−4)=(x+1)(x+2)(x−2)
ostatecznie
W(x)=(x+6)(x+1)(x+2)(x−2)
23 wrz 19:04