Kinematyka , kilka pytań
seo: 1. Jeśli puszcze kilogramowy kamień i 10 kilogramowy odważnik z obojętnie jakiej wysokości to
będą spadać z taką samą prędkością?
2. Jak obliczyć prędkość kilogramowego kamienia puszczonego z 1 km w chwili 300 metrów nad
ziemią
3.Jak obliczyć do jakiej wysokości doleci kilogramowy kamień wyrzucony z ziemi z prędkością
60km/h i jaką będzie miał prędkość spadania przy wysokości metr od ziemi.
Dziękuje za odpowiedzi
23 wrz 17:08
Trivial:
1. A jak myślisz?
23 wrz 17:11
seo: myśle że będą spadać z taką samą prędkością niezaleznie od masy , tylko nie mogę sobie tego
uzmysłowić. Wszystkie cząsteczki mają to do siebie że się wzajemnie przyciągają to logiczne
jest że 100 kg elment bedzie się szybciej przybliżał niż 10 kg
23 wrz 17:18
seo: znaczy się nielogiczne troche dla mnie
23 wrz 17:18
Trivial:
To nie jest tak, że przedmiot spada szybciej, tylko Ziemia się bardziej porusza w kierunku
przedmiotu. Są to jednak ruchy tak minimalne (niemożliwe do zmierzenia), że można je
zaniedbać.
23 wrz 17:23
seo: a może ktoś 2 i 3 policzyć i będę usatysfakcjonowany
23 wrz 17:25
Trivial:
2. Najłatwiej z zasady zachowania energii.
23 wrz 17:26
seo: niestety nie potrafie sam tego obliczyć
23 wrz 17:30
Trivial:
A znasz tą zasadę? Wystarczy ją zapisać i od razu jest odpowiedź.
23 wrz 17:31
Trivial: tę!
23 wrz 17:31
seo: nie , bardzo prosze o gotowe rozwiązanie... dopiero zaczynam nauke z tym przedmiotem
23 wrz 17:32
Trivial: Rozwiązywałem już milion podobnych zadań na tym forum. Gotowca nie dam, bo to jest super proste
zadanko, wystarczy zapisać wzór.
23 wrz 17:33
seo: V=−gt
V=−9,81*t?
23 wrz 17:36
seo: V=−9,81 m/s2 * t
23 wrz 17:37
Trivial:
KA + UA = KB + UB
Suma energii kinetycznej i potencjalnej w punkcie A i B jest taka sama.
23 wrz 17:38
seo: czyli co za te liczby mam wstawić bo już kompletnie tego nie rozumiem
23 wrz 17:39
Trivial:
| | 1 | |
K = |
| mv2 /* energia kinetyczna */ |
| | 2 | |
U = mgh /* energia potencjalna */
23 wrz 17:41
Trivial:
Jako punkt A obierzemy miejsce, gdzie wysokość wynosi 1 km, czyli hA = 1000 m.
Jako punkt B obierzemy miejsce, gdzie wysokość wynosi hB = 300 m.
Jaka jest Energia kinetyczna w punkcie A (ciało się nie porusza)? KA = ...
Jaka jest Energia potencjalna w punkcie A? UA = ...
Jaka jest Energia kinetyczna w punkcie B (ciało się teraz porusza)? KB = ...
A jaka potencjalna w B? UB = ...
Równanie:
KA + UA = KB + UB
Zapisać i rozwiązać.
23 wrz 17:46
seo:
| 1 | | 1 | |
| * 1 kg * v2 + 1kg * 9,81 * 1km= |
| * 1kg * v 2 + 1kg*9,81 *1km  ? |
| 2 | | 2 | |
23 wrz 17:51
Trivial:
Pracujemy w jednostkach SI, można w zapisie pominąć i dopisać na końcu.
| | m | |
Dla uproszczenia rachunków (nie chce mi się liczyć kalkulatorem) przyjmuję g = 10[ |
| ]. |
| | s2 | |
| | 1 | |
KA = |
| mvA2, ale vA = 0, bo ciało się nie porusza, czyli KA = 0 |
| | 2 | |
U
A = mgh
A = 1*10*1000 = 10 000 [J]
| | 1 | | 1 | |
KB = |
| mvB2 = |
| vB2 [J] ← vB jest niewiadomą w zadaniu |
| | 2 | | 2 | |
U
B = mgh
B = 1*10*300 = 3000 [J]
K
A + U
A = K
B + U
B
| | 1 | |
0 + 10 000 = |
| vB2 + 3000 |
| | 2 | |
v
B2 = 14 000
23 wrz 17:57
Trivial:
Można to zrobić to także bez zbędnych rachunków.
| 1 | | 1 | |
| mvA2 + mghA = |
| mvB2 + mghB /:m |
| 2 | | 2 | |
↖ 0
| | 1 | |
g(hA − hB) = |
| vB2 /*2, √ |
| | 2 | |
v
B =
√2g(hA − hB) ← teraz podstawić dane.
Zauważ, że wynik jest niezależny od masy.
Mówiłem, że gotowca nie dam, ale jakoś tak wyszło.
23 wrz 18:07
seo: ok to pojąłem , jeszcze tylko mała wskazówka do 3
24 wrz 07:42
seo: dobra czaje , tylko chciałem sie zapytac czy mi dobry wynik wyszedł
do jakiej wysokości doleci kilogramowy kamień wyrzucony z ziemi z prędkością
60m/s
do 180metrów?
24 wrz 08:31
seo: Ek = Ep
1800=10h
h=180?
24 wrz 09:06
seo: dobrze?
24 wrz 10:44
Trivial: | | km | | m | |
Dobrze, tylko, że tam jest 60 |
| . Trzeba zamienić na |
| . |
| | h | | s | |
24 wrz 11:51