długość łuku
anka: Cięciwa łącząca punkty A i B leżące na okręgu o promieniu 5 cm ma długość 5 pierwiastek z
trzech. Oblicz długość łuku AB.
23 wrz 15:37
VEVO:

r=5
c=5
√3
generalnie musisz obliczyć kąt między ramionami tego trójkąta (już CI go przedzieliłem żebyś
| | α | |
miała łatwiej) następnie oblicz długość łuku tego okręgu i pomnóż razy |
| |
| | 360 | |
23 wrz 16:08
mietek : jak obliczyć kąt α?
23 maj 17:18
pigor: ..., niech
2α= ? − potrzebna, nieznana miara kąta,
| | 12c | | √3 | |
to np.: sinα= |
| = |
| ⇒ α= 60o= 13π ⇒ 2α=2*60o=23π, |
| | r | | 2 | |
zatem długość łuku
Ł= 2α*r=
23π*5 =
103π − szukana długość łuku . ...
23 maj 17:50