Wielomiany
Ewka.: Dany jest wielomian W(x)=ax5 bx2+ c. Znajdź wartości współczynników a, b i c jeśli wiadomo,
że W(√2)=4 W(−√2)=−12 i W(0)=−10.
23 wrz 15:32
Ewka.: Proszę o pomoc
23 wrz 15:35
Ewka.: W(√2)=a*√25 + b*√22 +c=4
W(−√2)=a*(−√2)5 +b*(−√2)2+c=−12
W(0)=a*O5+b*02+c=−10
{a*4√2+b*2+c=4
{a*(−4√2)+b(−2)+c=−12
c=−10
Podstawiam c=−10
4√2*a+2*b−10=4
−4√2*a−2*b−10=−12
Co będzie dalejjj . Proszę o pomoc .
23 wrz 15:41
Patryk: takie cos tao chyba mozna zrobic wstawiajac to w nawiasach za x trzy razy i otrzymamy układ
równań taki potrójny
23 wrz 15:46
Patryk: a to juz jest układ
23 wrz 15:47
Ewka.: no to już jest układ ale coś mi dalej nie chce wyjść
23 wrz 15:50