gimnazjum.
stokrotka: zapisz liczbę 58 za pomocą czterech szóstek i znaków plus, minus, dzielenie, mnożenie i nawiasy
23 wrz 13:32
think: podpowiem Ci, że 58 = 36 + 24 a teraz kombinuj jak to zapisać za pomocą 6 szóstek
23 wrz 13:34
stokrotka: 36= 6*6 ewentualnie 6
2 , ale chyba nie mozna uzywac poteg

nie wiem jak zapisac 24 uzywajac
dwóch 6.. i tylko mnozenia, dzielenia, odejmowania, dodawania
23 wrz 14:02
stokrotka: z tresci zadania nie wynika chyba,ze nie mozna uzywac poteg

b potegami zapisalam to tak:
6
2+[6
2−(6+6)]=
moze jednak da sie to zapisac bez poteg

jakies pomysly
23 wrz 14:21
stokrotka: poza tym 62= 6*6 ..czyli jakbys używli wiecej niz czterech szóstek..
23 wrz 14:22
ZKS:
36 + 24 ≠ 58
23 wrz 14:26
think: ale wtopa, szok...
stokrotka nie można używać potęg bo w potęgach też są cyfry które powinny być 6 jeśli już,
ale ja się w dodawaniu rąbnęłam

matko ale wstyd...
23 wrz 14:31
ZKS:
Nie martw się
think bo przecież nic się nie stało.
23 wrz 14:36
ZKS:
Ale zobacz jak ludzie tutaj co chcą prace domową sprawdzają coś nic nie pomyślą od razu
wszystko by przepisali do zeszytu.
23 wrz 14:38
stokrotka: nie zwrocilam uwagi..nie sprawdzilam,ze to faktycznie nie jest 58.. wiec umie to ktos
rozwiazac

mysle juz nad tym dlugo .. i nic mi nie wychodzi.
23 wrz 14:41
think: dzięki ZKS, że mnie pilnujesz

ale ten wpis to chyba na zasadzie mojego pobożnego życzenia 6*6
+ 6 + 6 + 6 + 6 ale to nie to, a może majak głodnego człowieka

teraz po obiedzie to z kolei
zbyt senna na myślenie, ale dalej się głowię
23 wrz 14:42
think: na pewno to ma być 58? a nie 48 np
23 wrz 14:59
stokrotka: na pewno 58..tak jest w ksiazce.
23 wrz 15:02
stokrotka: ktos ma pomysl

? jest to do rozwiazania?
23 wrz 15:58
AS: Prześledziłem wszystkie możliwości i nic z tego.
Zadanie nie posiada rozwiązania.
23 wrz 16:02
stokrotka: dziekuje..
23 wrz 16:32