matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rózniczkowanie
rączka:
Trzeba zrózniczkować stronami:
x(y')
2
2y=
y'+2
↘
[2y'y''x+(y')
2
][y'+2]−y''[x(y')
2
]
2y'=
(y'+2)
2
dobrze?
23 wrz 11:57
Trivial:
[(y')
2
+ 2xy'y''](y'+2) − x(y')
2
y''
2y' =
, czyli dobrze.
(y'+2)
2
23 wrz 12:03
rączka:
23 wrz 12:07