.
.: 3x=1 (mod 6)
x= ?
23 wrz 09:22
Vax: Nie ma rozwiązań, aby kongruencja ax = b (mod c) miała rozwiązanie musi zachodzić nwd(a,c) | b
23 wrz 09:23
.: No to taka:
25x = 12 (mod 7) też nie ma rozwiązań?
23 wrz 09:27
Vax: Ta już ma, przecież nwd(25,7) = 1
25x = 12 (mod 7)
4x = 5 (mod 7) /*2
x = 10 = 3 (mod 7)
23 wrz 09:29
.: A przez co podzieliłeś, żeby z 25 zrobić 4?
23 wrz 09:31
Vax: Zauważyłem, że 25 = 4 (mod 7) więc 25x = 4x (mod 7), jak mamy coś modulo q, to współczynniki
też bierzemy modulo q
23 wrz 09:36
.: Rzeczywiście
23 wrz 09:42
.: A jak mamy
3x+2=1(mod 5)
to co z tym 2 zrobić
23 wrz 09:42
Vax: 3x+2 = 1 (mod 5)
Odejmujesz stronami 2 dostając:
3x = −1 (mod 5)
Teraz zauważ, że −1 = 4 (mod 5), czyli zapisujemy to w postaci:
3x = 4 (mod 5)/*2
6x = 8 (mod 5)
x = 3 (mod 5)
23 wrz 09:44
.: Chyba zaczynam coś ogarniać

Dzieki
23 wrz 09:48