wielomiany
xxx: Pierwiastkami wielomianu W(x)=x2+bx+c są liczby −6 i 3. Parametry b i c wielomianu sa równe ?
23 wrz 00:17
Jack:
wykorzystaj postać iloczynową funkcji.
23 wrz 00:18
sushi_ gg6397228:
wykorzystaj wzory Viete'a
23 wrz 00:18
Maciek : to znaczy, że W(−6)=0 i W(3)=o
23 wrz 00:19
Maciek : W(−6)=36−6b+c=0
W(3)=9+3b+c=0
23 wrz 00:21
Maciek : rozwiąż układ równań
23 wrz 00:21
Maciek : b=3 c=−18
23 wrz 00:23
Eta:
z Viete
'a
−6+3= −b => b= 3
−6*3= c => c= −18
23 wrz 00:25
Maciek : wydaje mi się, że to zadanie jest proste (z podstawy) i nie ma co truć wzorami V, których na
podstawie nie ma − pozdrawiam
23 wrz 00:27
Gustlik: Maćku, po co układ

? To najdłuższa metoda.
Albo postać iloczynowa: W(x)=(x+6)(x−3), wymnozyć nawiasy, odczytać współczynniki i po sprawie,
jak zaproponował
Jack, albo wzory Viete'a, jak zaproponował
sushi. To dwie
najszybsze metody rozwiązania tego zadania.
Wzory Viete'a:
Dokończ.
23 wrz 00:28
sushi_ gg6397228:
ale sa podane we tablicach maturalnych do podstawy i obliczenie zajmuje 30sekund
23 wrz 00:29
Eta:
no to tak ( bez układu)
f(x)= (x+6)(x−3)= x
2+3x −18 b= 3, c= −18
23 wrz 00:30
Maciek : W sumie zgadzam się

chciałem wytłumaczyć
23 wrz 00:31
Eta:
za dobre chęci
23 wrz 00:34
sushi_ gg6397228:
jabłuszek sie na noc nie je, bo ciężko sie trawią
23 wrz 00:35
Eta:
Na jakę noc? .......... dla mnie jest jeszcze "środek dnia"
23 wrz 00:37
Gustlik: Gorąco zachęcam do zapoznania się z "moim" programem nauczania (jest w każdym dziale), daje to
niemal gwarancję zdania matury na każdym poziomie. Doświadczenie i praktyka pokazuje, że
naprawdę lepiej wiedzieć wiecej, niż wymaga tego podstawa programowa, bo jest więcej metod do
wyboru, zwłaszcza, że ten program to za przeproszeniem o kant tyłka rozbić, najgorszy program
w całej historii polskiej oświaty. Dlatego nie bójcie się wzorów Viete'a, co w nich widzicie
skomplikowanego

? Naprawdę na podstawach pozostawiono wiele trudniejszych rzeczy, niż wzory
Viete'a. Spotkałem się z zadaniem na arkuszu matury podstawowej, które bez uzycia wzorów
Viete'a wymagało kombinowania, a ze wzorami Viete'a było do rozwiązania w kilka sekund, a na
maturze każda sekunda jest cenniejsza niż główna wygrana w LOTTO.
Naprawdę − nadmiar wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodził, wręcz przeciwnie.
23 wrz 00:38
Gustlik: sushi, a ja slyszałem, że jabłka są dobre na żołądek. Pozdrawiam
23 wrz 00:39
23 wrz 00:40
sushi_ gg6397228:
dlatego teraz kombinuja, aby uczniowie w LO sami wybierali jakie chca miec przedmioty do nauki
w trakcie 3letniego LO, wiec obecna podstawa programowa jest lepsza od tej co sie szykuje
23 wrz 00:40
sushi_ gg6397228:
ciężkostrawność nie zaprzecza pożyteczności
23 wrz 00:41
Gustlik: sushi, a co sie szykuje, wiesz cos wiecej

?
23 wrz 00:54
Gustlik: Eta
23 wrz 00:55
Gustlik: Czyli co, to znaczy, ze jeden nie bedzie sie musiał uczyć matematyki, a inny oleje np. j.
polski

?
23 wrz 00:57
Eta:
To
ICSP by się cieszył z tego faktu .... ( za wcześnie się urodził
23 wrz 01:14
Eta:
ok
23 wrz 01:46
Godzio:
23 wrz 01:46
sushi_ gg6397228:
słyszałem tylko mały fragment w tv −−> wywiad z uczniem, ze by nie chcial uczyc sie fizyki i
cos tam jeszcze mowil
23 wrz 09:12
krystek: Tak potwierdzam −zmiany "rewolucyjne "będa wybierać przedmioty .matematyka znów w odstawkę
−jak było kiedyś uczeń −technikum mechanicznego wybierał na maturze historię.
Życzę miłego dnia!
23 wrz 09:48