wielomiany
xxx: Wyznacz wartość parametrów p i g wielomianu W(x)=(x−p)2+q, który osiąga wartość najmniejszą
równą 6 dla argumentu −4.
23 wrz 00:15
sushi_ gg6397228:
popatrz na postac kanoniczna funkcji
23 wrz 00:16
Maciek : czyli ymin=6 x=4
23 wrz 00:25
Maciek : x=−4 oczywiście (nie zauważyłem "−")
23 wrz 00:28
sushi_ gg6397228:
przeciez trzeba bylo policzyc p i q
23 wrz 00:30
Gustlik: p=−4, q=6
23 wrz 00:32
Maciek : czyli wierzchołek paraboli
23 wrz 00:33
........: najpierw masz p i g, a potem p i q niezle
23 wrz 10:04