rownania
zadanie: wyznacz wszystkie wartosci paramteru m, dla krorych rownanie (m−2)x
2−(m−4)x−2=0 ma dwa
pierwiastki, ktorych kwadrat roznicy =9
(x
1−x
2)
2=(x
1+x
2)
2−4x
1x
2
wiem, ze trzeba skorzystac ze wzorow viete'a ale po podstawieniu juz kilka razy nie chcialo mi
wyjsc wiec prosze o rozwiazanie
22 wrz 23:26
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
22 wrz 23:27
krystek: !)a≠0 →m≠2
2)Δ>0→ Δ=m2>0 dla m≠0
3)jw
jeżeli nie popełniłam błędu to dla m=11
22 wrz 23:33
krystek: sushi podziwiam Ciebie za konsekwencje. Pozdrawiam.
22 wrz 23:34
Eta:
m= 3 lub m= 1,5
22 wrz 23:40
Eta:
bez wzorów Viete
'a
m≠2 i Δ>0 Δ= m
2 => m≠0
to
| | Δ | |
(x1−x2)2= |
| = 9 => 9(m−2)2=m2 |
| | a2 | |
9(m−2)
2−m
2=0
(3m−6+m)(3m−6−m)=0
m= 1,5 v m= 3
23 wrz 01:03